Напрежение в парк „Росенец”. Там още в събота сутринта се събраха две групи хора - желаещи да плажуват и симпатизанти на ДПС. Онези, които искаха да стигнат до брега обаче, не бяха допуснати от полицията и се стигна до сблъсъци, съобщи Нова тв.

По-късно жандармерията се прегрупира и осигури на плажуващите достъп до ивицата по алтернативен маршрут.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов посочи, че първоначално на протестиращите в "Росенец" не е било позволено да слязат до плажа, защото имало опасност от възникване на конфликт между двете групи демонстранти.

Зам.-председателят на "Да, България!" Иво Мирчев също беше задържан. Освен него, полицията арестува и протестиращ, влязъл в сблъсък със силите на реда. Всички задържани впоследствие са освободени, след като са им съставени протоколи.

До ескалация на напрежението се стигна, когато на място пристигна кметът на Бургас Димитър Николов, който беше замерян с бутилки.„Първият протест, който беше заявен, е на Христо Иванов.След това в ОДМВР и в министерството е входирано заявление за втори, доколкото разбрах, от лидера на ДПС. Около нас има приблизително 4 000 - 5 000 привърженици на Движението и повече от 500 привърженици на протеста на г-н Иванов”, заяви градоначалникът.

Николов посочи, че сутринта е поискал 30-те души на кордона да бъдат пропуснати. „Според мен тези малко хора не пречеха”, допълни кметът на Бургас.

Желаещите да стигнат до пясъчната ивица събориха представители на жандармерията и се опитаха да пробият кордона. С линейка бяха откарани служител на жандармерията и протестираща.

„Протестът, тази акция за свободното плажуване, е спонтанно организирана. Ние се опитваме да й окажем съдействие. От вчера търсим някого в Бургас. Разговаряме с кмета и с полицай Рачев, който да ни каже каква ще бъде организацията и какъв ще бъде достъпът. Искаме и ние да се възползваме от правото си на свободно предвижване, на достъп до българския бряг и на протест, за който сме информирали общината надлежно”, каза председателят на „Да, България” Христо Иванов.

„Миналата седмица видяхме един изключителен акт на провокация. Хора, които претендират да бъдат пазители на законността, се възползваха от законите и тръгнаха за узурпират правовия ред в страната. Това е граница, която ние не може да позволим да бъде прекрачена”, заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

След като силите на реда допуснаха протестиращите до брега, там те бяха посрещнати от активистите на ДПС с химна на България.

Часове по-късно, на брифинг в София, вътрешният министър Младен Маринов каза, че ще поиска оставката на директора на ОДМВР-Бургас заради случилото се в "Росенец". Премиерът Бойко Борисов разпоредил ст. ком. Радослав Сотиров да поеме отговорност.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.