Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред...

Екип на Паралел 43

Рецепта за добър живот от един от най-великите умове на XX век

За пръв път на български език в луксозно издание с твърди корици се появява емблематичният труд „Покоряване на щастието” на Бъртранд Ръсел – елегантна, остроумна и човеколюбива книга, посветена на най-близката и недостижима мечта, а именно: вътрешна хармония и мир.

Екип на Паралел 43

Книга проследява историята на Земята от Големия взрив до началото на космическата одисея на човечеството

Красивото издание на „МАЛКА книга за ГОЛЯМАТА история” от Иън Крофтън и Джереми Блек обобщава историята на живота, вселената и всичко останало.  

Екип на Паралел 43„Титан" спечели "Златна палма"

На тържествената церемония на 74-ия филмов фестивал в Кан - във Фестивалния комплекс на булевард „Кроазет", "Златната палма" за най-добър филм получи лентата "Титан". Режисьорката на филма - французойката Жюлия Дюкурно, е едва втората дама, удостоена с отличието и...

Екип на Паралел 43

Откриха паметник на Никола Манев в Пазарджик

В Пазарджик откриха паметник на именития български художник Никола Манев. Шестметровият монумент е дело на скулптора професор Георги Чапкънов. Идеята за паметника на Никола Манев е на председателя на Общинския съвет адв. Хари Харалампиев, който е и председател на Фондация „Никола...

Екип на Паралел 43

По проект на покойния Христо Явашев - Кристо опаковат Триумфалната арка в Париж

Започва работата по опаковането на Триумфалната арка в Париж в сребристосин плат. Инициативата е в памет на художника Кристо, мечтал за проекта в продължение на десетилетия, съобщи БНР.  

Екип на Паралел 43

150 години от издаването на Славейковата библия

Фотодокументалната изложба „Да видят всички по света, че българский народ живее!...“ представя на 15 юли Националният литературен музей. Тя е създадена по повод на 150-годишнината от издаването на т.нар. „Славейкова библия“ в Цариград през 1871 г.

Екип на Паралел 43


Правителството предлага Людмил Ангелов да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Людмил Михайлов Ангелов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Предложението...

Екип на Паралел 43

„Не съвсем пътеводител“ за перфектна почивка, казва Анита Димитрова в своята книга „Гръцко синьо”

Копнежът по южните морета е вдъхновявал не един или двама писатели, а в сезона на пътешествията и почивките гръцките острови се оказват една от най-предпочитаните дестинации не само у нас, но и в света.

Екип на Паралел 43

„Денят на прасето“ от Джош Малерман – напълно откачена и кървава история от автора на „Кутия за птици“

Преди екранизацията на хитовото продължение по „Кутия за птици“ – „Малори“, американският писател Джош Малерман ще зарадва феновете на добрия хорър с наистина зловещ, но съблазнителен роман, който няма да ви позволи да спите спокойно.

Екип на Паралел 43

За първи път във Варна се представя AR технология, използвана в изобразителното изкуство

За първи път във Варна ще бъде представена AR технология, използвана в изобразителното изкуство. Изложбата с добавена реалност AR на доц.д-р Светослав Косев и гл.ас. д-р Атанас Марков, ще се види от FUNCITY+ 2021 на 12 и 13 август, в рамките на фестивала на входа на Морската...

Екип на Паралел 43

Звезда от „Игра на тронове” снима филм у нас

Актьорът, изиграл прочутия образ Тирион Ланистър от “Игра на тронове” идва в България този месец. Причина за това са снимките на филма “Токсичният отмъстител”, пише авторитетният сайт за кино “The Hollywood reporter”.

Екип на Паралел 43

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.