Британец на 21 години беше глобен, че е хвърлил яйце към крал Чарлз Трети при посещението му в Лутън на 6 декември 2022 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че мотивите на извършителя на тази постъпка били, че посещението на монарха в "беден район" било проява на "лош вкус".

Пред съда в Уестминстър подсъдимият Хари Мей се призна за виновен за нарушаване на обществения ред.

Крал Чарлз Трети беше в Лутън през декември, за да посети новопостроения там сикхски храм на името на Гуру Нанак (основателят на сикхизма). Той посети и местното кметство. Мей е хвърлил яйцето по посока на краля, докато голяма група хора се стекла да го поздрави, каза съдът.

В съда подсъдимият заяви обаче, че не се е целил с яйцето в монарха и нямал намерение да го удари. Яйцето прелетяло покрай крал Чарлз Трети и паднало земята недалече от монарха.

Прокурорът Джейсън Сийтъл каза, че полицията, задържала Мей, е открила консервна кутия от супа в якето му, съдържаща второ яйце, което той също възнамерявал да хвърли.

Когато по-късно полицай попитал Мей какво е хвърлил, той отговорил: "яйце".

Пред съда адвокатът на Мей каза, че той "дълбоко съжалява" за действията си.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.