Ръст на ражданията в сравнение с предишни години отчете УМБАЛ Бургас на днешния празник Бабинден - Ден на родилната помощ, съобщи Агенция „Фокус”. През изминалата 2022 г. ражданията в най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България са над 1500. Сред тях - 20 двойки близнаци. Доверието към екипите на отделенията, "отговорни" за бременността и раждането - Отделението по гинекология, Родилно отделение, Отделение по неонатология, продължава да расте. УМБАЛ Бургас е болницата с най-нисък процент на оперативни раждания в региона и страната. Под 30% от бебетата са родени по оперативен път - изключително и само по медицински показания. Болницата подкрепя раждането като естествен процес, контакта "кожа в кожа" и насърчава кърменето.

Ритуалът днес бе проведен от доайена на родилно отделение - д-р Цветана Лазарова, акушер-гинеколог с над 40 години стаж. Нейните ръце са посрещнали десетки хиляди бебета - населението на един средно голям български град. Д-р Лазарова бе дежурна и днес. "Бъдете здрави! Пожелавам ви отдаденост, защото без отдаденост и без сърце нашата професия не може да се работи", поздрави своите колеги д-р Лазарова. Първите бебета за празничния ден се очаква да се родят следобед - сутринта в отделението бяха приети две бъдещи майки.

През изминалата 2022 г. на бял свят са дошли повече момчета, отколкото момичета. Забелязва се тенденция на завръщане към стари, позабравени български имена - Ставри, Султанка, Кунка. Филмовите герои вече не са модерни и въпреки еуфорията по Световното, нито едно бебе не е наречено Меси. Но продължават да бъдат "почитани" футболни съпруги и фолкпевици - няколко момичета носят имената Нелина, Алисия, Галена. Сред по-нетрадиционните са Феликс, Игнасио, Дева. А най-често срещаното женско име си остава Мария.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.