Пол Маккартни стана първият британски музикант милиардер, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Вестник „Сънди Таймс“ (Sunday Times) публикува традиционния си годишен списък с най-богатите хора във Великобритания. Класацията показва тенденция за намаляване на броя на милиардерите в страната.

Според класацията на най-богатите 350 души във Великобритания на британския в. "Сънди таймс", данни от която бяха обявени в петък, 82-годишният Пол Маккартни се изкачва до 165-то място с приходите от многобройните си концерти и авторските си възнаграждения. Печалбите му се увеличиха и благодарение и на американската певица Бионсе, която включи в последния си албум песента на "Бийтълс" Blackbird.

Класацията показва, че във Великобритания има общо 165 милиардери, което е с шестима по-малко от миналата година и с 12 души по-малко от рекордните 177 милиардери през 2022 г. Вестникът отбеляза, че „богатите хора започват да напускат страната.“

Сред причините, посочени от „Сънди Таймс“, са размерът на данъците, които са се повишили през последните години, както и фактът, че Лондонската фондова борса привлича по-малко капитали.

Общото богатство на 350-те най-богати хора в страната също спада - от 796,5 млрд. британски лири (929 млрд. евро) на 795,3 млрд. британски лири (927,7 млрд. евро).

Това е в резултат на повишаването на лихвените проценти, инфлацията и забавянето на икономиката.

Гопи Хиндуджа, занимаващ се с различни дейности като финанси, енергетика и информационни технологии, все още е начело на списъка, оценено на 37 млрд. британски лири.

Леонард Блаватник, който контролира „Уорнър Мюзик Груп“ (Warner Music Group) и музикалната платформа „Дийзър“ (Deezer) е на второ място с 29,2 млрд. британски лири. На трето място са бизнесмените Саймън и Дейвид Рубен с 24,9 млрд. британски лири.

Крал Чарлз III е на 258-о място с 610 млн. британски лири. Сред новите участници в класацията са пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън и синът на бившия министър-председател Тони Блеър - Юън Блеър, който е предприемач.

От света на шоубизнеса в списъка на най-богатите британци попадат авторката на поредицата за Хари Потър Дж.К.Роулинг със състояние от 945 милиона британски лири и сър Елтън Джон с 470 милиона британски лири.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.