Евтин и масово достъпен медикамент е първият, за който е доказано, че спасява човешки живот на тежко болни от новия коронавирус. Това е стероидът дексаметазон (dexamethasone), от който малки дози намаляват с една трета риска за пациенти на обдишване и с 20% за тези, поставени на кислород.

Съобщението на британски специалисти идва като част от най-мащабното в света тестване на известни лечения за това дали ще подействат и срещу COVID-19. Според тях, ако се знаеше ефективността на дексаметазона в началото на пандемията в страната можеше да бъдат спасени до 5 хиляди живота.

"Това е най-важният резултат за коронавируса досега", написа в "Туитър" главният медицински специалист на Великобритания. "Значителното намаляване на смъртността при хората, нуждаещи се от обдишване, от масово достъпен, безопосен и добре познат медикамент може да спаси животи по света", добави той. Смята се, че ефектът ще е особено силен за развиващите се държави, които не могат да си позволят скъпи лечения.

От 20 пациенти с коронавирус около 19 се възстановяват без да се налага да влизат в болница, съобщава “Dnevnik.bg”. От тези 5% повечето се излекуват, но на част от тях се налага да бъде поставен апарат за обдишване или да се вкарва кислород в белите дробове. Именно за тези хора във висок риск да починат от коронавируса е предназначен dexamethasone.

Клиничните изпитания са част от проекта RECOVERY и се водят от екип от Оксфордския университет. На около 2000 души е даван dexamethasone, а на над 4000 - не. Сравнението показва, че при пациентите на респиратор рискът от смърт намалява от 40% на 28%. При тези на кислород намалението е от 25% на 20%.

Медикаментът вече се използва за намаляване на възпалителни процеси при други състояние. Той изглежда спира щетите, които нанася свръхреакцията а имунната система, известна като цитокинна буря.

"Това е единственото лекарство досега, което виждаме да намалява смъртността и то значително, това е голям пробив", казва водещият изследовател проф. Питър Хорби. Неговият колега проф. Мартин Ландри обяснява, че човешки живот може да бъде спасен на всеки 8, поставени на респиратор и на всеки 20-25 на кислород. "Това очевидно е много, много ясна полза. Лечението продължава д о10 дни и струва около 5 паунда на пациент. Иначе казано, ни струва 35 паунда да спасим човек", допълва той.

При подходящи обстоятелства Dexamethasone може да се дава незабавно на болнични пациенти, казва проф. Ландри, цитиран от Би Би Си.

Но това не е медикамент, който можете да си купите и занесете вкъщи. Все още няма данни да помага на хора с леки симптоми, които не се нуждаят от помощ, заради затруднено дишане.

Dexamethasone се използва още от началото на 60-те години на миналия век за множество състояния, включително ревматоиден артрит и астма. Той се дава интравенозно в интензивните отделения и като таблетки за не толкова тежките случаи.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.