Китайският генетик Хе Джианкуи, осъден за незаконен експеримент в Китай с раждането на близнаци от генетично модифицирани ембриони, планира да се върне към научната дейност. Той ще се фокусира върху лечението на генетични заболявания. Ученият говори за това в публикувано вчера интервю за испанския вестник El País, съобщи Агенция „Фокус”.

"Осъзнах, че правя всичко твърде бързо - каза генетикът. - Следващото ми изследване ще бъде прозрачно и отворено за всички." "Ще има международен екип от учени, които ще проверяват работата ни“, увери той. Хе Джианкуи, който вече е освободен от затвора, каза, че е наел офис в Пекин. Там той работи с двама служители в нова организация с нестопанска цел.

Ученият уточни, че ще лекува генетични заболявания "на деца и възрастни, но не и на ембриони". Генетикът сподели още, че целта му е да получи около 137 милиона евро дарения от милиардери за работата си.

През декември 2019 г. съд в Шенжен, Китай, осъди Хе Джианкуи на три години затвор и глоба за незаконно експериментиране с раждането на близнаци от генетично модифицирани ембриони. Според разследването през 2016 г. генетикът тогава е бил асистент в Южния университет за наука и технологии. Той решава да направи търговска печалба, като модифицира човешкия геном.

На учения помагали двама колеги. Те фалшифицират материали за съответствието на експеримента с моралните и етични стандарти, избират няколко семейни двойки с ХИВ-позитивни мъже и ги подвеждат, създавайки впечатлението, че експериментът се провежда законно. Изследователите са променили ДНК на ембриони, заченати чрез ин витро оплождане (IVF), използвайки метода за редактиране на ген CRISPR-Cas9.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.