Египетското правителство преобрази площад "Тахрир" и напълни мястото, изпълнено преди близо десетилетие с множество протестиращи срещу властта, с паметници и частни охранители, разказва "Ройтерс".

Властите обясняват, че подобряват външния вид на площада, за да прилича на известните си еквиваленти в Европа, а външният му вид получава и похвали в социалните мрежи, например заради художественото осветление на сградите.

Критици смятат, че целта на проекта е да се затегне контролът върху публично пространство и да се предотвратят бъдещи протести. Археолози пък се опасяват за състоянието на четири сфинкса на натоварен възел за кръгово движение. "Мисля, че основното послание е, че хората нямат място на площада и площадът не принадлежи на хората. Това е площад, който принадлежи на държавата", обяснява Халед Фахми, историк от Кеймбриджкия университет, участвал във въстанието през 2011 г. и ръководил просъществувала за кратко официална комисия, която трябваше да го документира.

Държавният пресцентър на Египет не е отговорил на въпроси на "Ройтерс" за промяната в дизайна. Площадът обаче е натоварен със силна политическа символика. Получава световна слава като люлката на революцията, свалила Хосни Мубарак през 2011 г. Две години по-късно на същото място тълпи празнуваха свалянето на Мохамед Морси, първия свободно избран президент на Египет (но ислямист), от тогавашния ръководител на армията (днес президент) Абдел Фатах ас Сиси.

За поддръжниците на последния 2013 г. е "поправка" на политическите промени, позволила му да стане държавен глава след година и да стабилизира страната. Противниците на Сиси, обратно, смятат, че през 2013 г. започва погром, сложил край на свободата, отприщена от революцията, съобщи “Дневник”.

Намек за официалното мислене по въпроса се съдържа в надпис на древен обелиск, наскоро поставен в центъра на площада. Според него "Тахрир" е започнал да символизира "свободата и твърдостта" на египетския народ, преживял антиколониалната революция от 1919 г. и събитията от 2011-а, но "става символ на египтяните и свободата им до революцията от 30 юни (2013 г.).

Снимка: Reuters

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.