С траурна церемония в Санкт Петербург ще бъде отбелязана 20-годишнината от потъването на руската атомна подводница „Курск“ в Баренцово море. Това съобщиха от петербургския клуб на моряците подводничари и ветерани от военноморския флот.

На 12 август 2000 г. около 11:30 две последователни експлозии избухват на борда на подводницата, която участва в учения в Баренцово море.

Загиват всичките 118 членове на екипажа, припомня БНР.

Норвежки водолази успяват на отворят аварийно-спасителната камера на подводницата 9 дни след инцидента.

Според заключението на следствието причина за взривовете е изтичане на водороден пероксид в торпедното отделение.

32-ма души от екипажа, включително командирът капитан Андрей Колесников, са погребани в Серафимовското гробище в Санкт Петербург.

Там ще бъде отслужена заупокойна молитва. Насрочена е панихида и в Николо-Богоявленската морска катедрала. Траурни мероприятия са планирани са планирани в още няколко града на Русия.

Снимка: Associated Press

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.