Първият полет с пътници на ракетата New Shepard, в който лично участва милиардерът Джеф Безос, приключи успешно днес в Тексас. Суборбиталният полет на неговата компания Blue Origin е важна крачка за откриването на нова ера на комерсиални туристически полети в космоса. Това е пазарен сегмент, оценен от банка UBS на поне 3 млрд. долара годишно към края на десетилетието.

„Това е най-страхотният ден", заяви то, след като капсулата с най-големите илюминатори на космически апарат се спусна плавно с три парашута в пустинята.

На борда бяха 57-годишният милиардер с каубойската си шапка и трима души, избрани или платили за полета, продължил 10 минути и 10 секунди, съобщава "Дневник".

Те не управляваха капсулата, а след приземяването излязоха развълнувани от преживяното, прегръщаха се със събралите се и се пръскаха с шампанско от бутилки. 82-годишната Уоли Фанк стана най-възрастният, а 18-годишният холандец Оливeр Даймен - най-младият човек, достигнал космоса.

Нямаше проблеми и с приземяването на ракетата носител, която се завърна, подобно на стартовата степен от ракетата Falcon 9 на Илон Мъск, друг милиардер в космическата надпревара. Преди 9 дни Ричард Брансън успешно полетя със своя ракетен самолет, но от компанията на Безос твърдят, че това не е космически полет, защото не е премината височина от 100 км - международно признатата граница между атмосферата и космоса.

New Shepard не може да се пилотира от борда, тя се управлява изцяло от компютър и в капсулата нямаше нито един астронавт на или обучен персонал на Blue Origin. Апаратът на Virgin Galactic на Брансън се управляваше от двама пилоти на борда.


Снимка: Reuters
 
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.