Близо‭ ‬60‭ ‬са представителите на различни стартъпи,‭ ‬на малки и средни предприятия, изследователи,‭ ‬спинаути,‭ ‬ученици и студенти‭‬ от региона на област Варна,‭ ‬участници в двудневния форум‭ ‬„КОСМОС,‭ ‬ИНОВАЦИИ,‭ ‬СТАРТЪПИ‭“‬ – Варна‭ ‬2024.

Той беше открит тази сутрин във ВВМУ‭ “‬Н.Й.Вапцаров‭“‬ -‭ ‬първата от трите локации,‭ ‬в които се провежда форумът,‭ ‬организиран от Областна администрация‭ ‬– Варна,‭ ‬Технически университет‭ ‬– Варна,‭ ‬Висшето военноморско училище,‭ ‬с подкрепата на‭ ‬Европейския съвет по иновации,‭ ‬Български Бизнес Форуми‭ ‬и Министерството на иновациите и растежа.

Форумът откри‭ ‬областният управител професор Андрияна Андреева,‭ ‬която приветства участниците,‭ ‬като лидери,‭ ‬които създават бъдещето,‭ ‬а не го очакват.‭ ‬И допълни,‭ ‬че съвсем обичайно станав дневния ред на хората от бизнеса да влизат високите постижения на революционните,на космическите технологии и иновациите,‭ ‬а младите компании,‭ ‬които произвеждат специфични продукти или предлагат решения на специфични проблеми,‭ ‬които наричаме‭ „‬стартъпи‭“‬,са вече фундаментална част от корпоративния свят.

Приветствие към участниците във форума направиха и другите организатори на събитието‭ ‬-‭ ‬ректорът на ТУ-Варна проф.‭ ‬д-р Драгомир Пламенов,‭ ‬кап.‭ ‬I ранг Недко Димитров,‭ ‬декан на Навигационния факултет на ВВМУ,‭ ‬зам.‭ ‬кметът на община Варна Павел Попов,‭ ‬както и Димитър Иванов‭ – ‬член на борда на Европейския съвет по иновациите.‭

Всеки един от тях изрази увереност,‭ ‬че този ярък пример за‭ ‬сътрудничество между институциите,‭ ‬академичната общност,‭ ‬представителите на бизнеса,‭ ‬на изследователите,‭ ‬и на стартъпите във Варна,‭ ‬ще позволи на морската столица да води проактивна политика за‭ ‬реализиране на‭ ‬академична подготовка,‭ ‬научни изследвания и стартъпи,‭ ‬съобразени с‭ ‬най-новите тенденции в областта на космическите технологии и иновации.

Райчо Райчев‭ ‬– управител на‭ ‬българската космическа компания EnduroSatи първият от лекторите във Форума е сред най-разпознаваемите млади лидери,‭ ‬развиващи новите‭ ‬космически технологии у нас.ЕндуроСат бе основана през‭ ‬2015‭ ‬г.‭ ‬и вече е сред топ‭ ‬5‭ ‬най-добри микроспътникови фирми в света.‭ ‬Първият нано сателит,‭ ‬произведен от компанията‭ “‬ЕндуроСат Уан‭”‬ бе изстрелянпрез‭ ‬2018г.‭ ‬и оттогава досега бяха изпратени в космоса още пет мисии.‭ ‬Последната от тях,‭ “‬Тайфа-1‭”‬,‭ ‬бе построена по заявка на Кенийската космическа агенция и SayariLabs,‭ ‬и бе изстреляна с ракета‭ “‬Фалкън‭ ‬9‭”‬ на‭ ‬15‭ ‬април‭ ‬2023‭ ‬година.

Райчев е категоричен,‭ ‬че светът е все‭ ‬по-близо до мечтата да направим Космоса универсално достъпно място и посочи,‭ ‬че‭ ‬70%‭ ‬от инвестициите,‭ ‬свързани с космически технологии,‭ ‬иновации и открития са в ръцете на частни инвеститори.‭ „‬Истинска революция наблюдаваме в целия космически сектор,‭ ‬каза Райчев и уточни,‭ ‬че намаляват не само разходите за изстрелване наракети в орбита,‭ ‬които могат вече да се използват многократно,‭ ‬но иновациите навлизат в сателититеза наблюдение.‭ ‬В наши дни ЕндуроСат сглобява един сателит само за няколко часа.

Споделената услуга за изстрелване и операции в космоса,‭ ‬която компанията предлага рационализира космическите операции като покрива всички аспекти от процеса‭ ‬-‭ ‬от включване и изстрелване в орбита на полезни товари‭ ‬до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс.‭ ‬Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи,‭ ‬учени и технолози.

‬Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда,‭ ‬тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници,‭ ‬което ще намали космическите отломки,‭ ‬добави управителят на ЕндуроСат,‭ ‬който се надява в България да се създаде космически икономически сектор.

‭ ‬В пряка‭ ‬ on-line‭ ‬с участниците във форума‭ ‬Стела Ткачова ‭ ‬програмен мениджър за космически системи в Европейския съвет по иновации представи най-актуалните предизвикателства пред утвърждаването на космическите технологии и индустрия в Европа.

В следобедните часове‭ ‬Д-р Албена Куюмджиева -‭ ‬служител по политиките в Европейски съвет за иновациище се опита да‭ ‬стимулира иновативния потенциал на изследователи,‭ ‬спинаути,‭ ‬малки и средни предприятия и стартъпи и да насърчи участието им в програмите на Европейската Комисия,‭ ‬по-специално тези на Европейския съвет по иновациите.

По-късно Светослава Вангелова и‭ ‬Петя Пиперкова от Дирекция‭ „‬Политики и анализи‭“‬ в Министерство на иновациите и растежа ще представят политиките на министерството в областта на космоса и по-точно параметрите на‭ ‬Плана за европейска кооперираща държава между правителството на Република България и Европейската космическа агенция.‭ ‬Утре форумът продължава от‭ ‬10,00‭ ‬часа в заседателната зала на Областна администрация‭ ‬– варна с‭ ‬Кръгла маса‭ ‬-‭ ‬Европейско Финансиране на Дълбоко Технологични Компании,‭ ‬в която освен д-р Албена Куюмджиева и Димитър Василев от Европейския съвет по иновациите,‭ ‬участие ще вземе и‭ ‬Радослав Ризов ‭–‬ директор на Главна дирекция‭ „‬Европейски фондове за конкурентоспособност‭“‬.

В‭ ‬13,00‭ ‬часа в ТУ‭ ‬– Варна форумът ще продължи с‭ ‬Кръгла‭ ‬маса‭ ‬-‭ ‬Европейско Финансиране на Изследователи и Научни Изобретения,‭ ‬а дискусиите ще продължат с участието и‭ ‬надоцент Галина Момчева от Институт по математика и информатика към Българска академия на науките‭ ‬и‭ ‬на доц.‭ ‬д-р Христо Ненов -‭ ‬Заместник-ректор‭ "‬Научна дейност и електронно управление‭" ‬на Технически Университет Варна.

***

Заместник-кметът Павел Попов: Варна притежава изключителни хора, които могат да превърнат идеите си в двигател на икономиката

Варна е първата грижа на екипа на Общината. Ние вярваме, че градът ни притежава един изключително важен ресурс - хора с предприемаческо мислене, които могат да превръщат идеите си в двигател на съвременната икономика. С тези думи заместник-кметът Павел Попов се обърна към участниците във форума.

Новите технологии и иновациите са сфери, които изключително много зависят от хората, защото човешкият капитал и потенциал са незаменими, подчерта по време на форума Попов. Той бе категоричен, че кметският екип работи за повишаване на качеството на живот в града и вярва, че това е постижимо именно благодарение на хората на Варна.

Израснали сме във време, когато Космосът беше сигнатура за нещо недостъпно - граница, която тепърва предстои да бъде преодоляна. Днес живеем във век, в който той е просто новата територия на реализация на човешкото. За да бъде овладявана тази нова територия ние имаме нужда от мостове. Вярваме, че Варна може да бъде едно от местата, където да стъпят тези мостове, каза заместник кмета Попов. Той посочи, че освен вяра са необходими и действия. В подкрепа на думите си заместник-кметът отбеляза като постижение в тази посока факта, че Варна вече има своя инвестиционен паспорт. Това е начин да представим пред инвеститорите логистичните, икономическите, научните, търговските, културните и бизнес ресурсите на града, което е от ключово значение, когато говорим за нови инвестиции, обясни той.

Иновациите са изключително чувствителна сфера, която изисква впрягане на истински творчески потенциал. Убедени сме, че Варна ще успее да осигури условията за привличане на хора, които могат да реализират този потенциал. Вярваме и в приноса на идеите, които ще бъдат чути на този форум.

Днес Космосът е един от най важните стратегически сектори в света. За съвременната икономика да нямаш очи в Космоса, е все едно да нямаш очи на Земята, затова и всяка сериозна сфера на бизнеса по света използва космически данни и инвестира в тази посока. Това заяви космическият експерт Райчо Райчев, по време на встъпителната лекция на форума „Спътници и космически мисии“. По думите му ако в миналото Космосът е бил обект на национални политики на държавите, в последните 20 години инвестициите в този сектор са преобладаващо частни. По думите му през следващите 5 години се очаква те да нараснат двойно, и до десет години - четворно. За България е от изключителна важност да развива икономически отрасъл, свързани с Космоса, докато все още е в своята детска възраст и съществуват изключително благоприятни финансови условия и качествен човешки ресурс за развитието му, изтъкна Райчев. Сателитите в Космоса имат 100 пъти по-ниска сила на радиосигнала, сравнено с наземните кули на мобилните оператори, а същевременно могат да заснемат сграда и да определят с точност дали е използван азбест в строителството й, посочи Райчев. От Космоса сателитите могат да засичат емисии на сероводород, да видят и определят замърсяване във водни басейни, могат дори с точност да заснемат кога едно дърво е отсечено в гората, разказа още той.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.