Картината на Пабло Пикасо "Жена с часовник" беше продадена за почти 140 млн. щатски долара на аукцион в Ню Йорк, съобщиха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Това е втората най-скъпа творба на испанския художник, продавана на търг, обяви аукционната къща "Сотбис". Цената от 139,4 млн. щатски долара я нарежда след "Алжирски жени (Версия "О")", продадена от "Кристис" в Ню Йорк за 179 млн.

Картината "Жена с часовник" е портрет на партньорката на Пикасо Мари-Теерз Валтер и е била закупена от колекционерката Емили Фишър Ландау през 1968 г.

"Сотбис" не обяви кой е новият собственик на картината.

Още 120 произведения на изкуството ще бъдат продадени на двудневния аукцион.

Ландау получава голяма сума пари от застраховател в края на 60-те години заради кражба на бижута и започва да купува произведения на изкуството. През годините тя създава една от най-забележителните колекции от модерно изкуство с творби на Джорджа О'Кийф, Агнес Мартин, Кийт Харинг, Робърт Раушенбърг, Робърт Мейпълторп, Сай Туомбли и др.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.