Картина на френския импресионист Клод Моне беше продадена на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за почти 35 млн. щатски долара, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Най-големите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" започнаха пролетните си продажби в американската столица на изкуството и финансите в понеделник. Въпреки че през миналата година световният пазар на изкуство не постигна много добри резултати, силните продажби в Лондон и Париж вдъхнаха оптимизъм за 2024 г.

Картината на Клод Моне "Купи сено в Живерни", нарисувана през 1893 г., беше продадена за 34,8 млн. щатски долара след "осемминутна битка" при наддаването, каза говорител.

Междувременно британско-мексиканската художничка Леонора Карингтън подобри собствения си рекорд на търг, като творбата й Les Distractions de Dagobert беше продадена за 28,5 млн. щатски долара, отбелязва АФП.

Това "нарежда Карингтън сред петте най-скъпо оценени жени художници, изпреварвайки мъжете сюрреалисти като Макс Ернст и Салвадор Дали", посочват от "Сотбис".

Конкурентите от "Кристис", собственост на холдинга на френския милиардер Франсоа Пино, от миналия четвъртък са подложени на кибератака, създала проблеми при функционирането на уебсайта, на който се провеждат някои от търговете. От компанията обявиха, че са се "справили" с този "технологичен проблем със сигурността".

Във вторник вечерта в престижната си централа в "Рокфелер център", в сърцето на Манхатън, "Кристис" продаде творби на съвременното изкуство на стойност 115 млн. щатски долара, включително част от колекцията на Роса де ла Круз, известна кубинско-американска дилърка на изкуство в Маями, починала през февруари.

Картина на Жан-Мишел Баския, озаглавена "Италианската версия на Попай няма свинско в диетата си", пък бе продадена за 32 млн. долара. Сумата обаче е далеч от рекордите, поставени от нюйоркския художник, починал на 27-годишна възраст през 1988 г., отбелязва АФП.

Баския доминираше и в двете вечери във вторник и сряда в малката аукционна къща "Филипс", като творбата му "Без заглавие (ELMAR)" беше продадена за 46,5 млн. щатски долара.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.