Невиждано присъствие на почетната стълбичка след финала на днешната сензационна Гран При на Италия. На нея не присъства нито един пилот от отборите на Мерцедес, Ред Бул или Ферари, като това не се е случвало във Формула 1 от 2012 година. След наказание на голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън победата с много силно каране грабна Пиер Гасли. Това е първи триумф в кариерата на пилота на Алфа Таури Гасли във Формула 1 и първи на френски пилот от 1996 година насам.

Лидерът в класирането при пилотите във Формула 1 Люис Хамилтън стартира от първа позиция в Гран При на Италия. На легендарната писта „Монца“ във вчерашната квалификация пилотът на Мерцедес записа рекордна обиколка и остави съотборника си Валтери Ботас на втора позиция.

От трета стартова позиция потегли не абонираният за нея Макс Верстапен, а Карлос Сайнц за тима на Макларън. Испанецът показа много добра скорост в квалификацията, докато Верстапен трябваше да търси път до място на подиума от пета позиция.

На старта Люис Хамилтън реагира прекрасно и поведе без никакви проблеми колоната. Другият пилот на Мерцедес Ботас, от друга страна, направи ужасяващо слаб старт, след който финландецът загуби скорост и бе изпреварен от четирима свои съперници – съотборниците в Макларън Карлос Сайнц и Ландо Норис, мексиканския пилот на Рейсинг Пойнт Серхио Перес и Даниел Рикардо от Рено.

В 6-ата обиколка мъката на Себастиан Фетел в домашната за Ферари Гран При на Италия приключи. Четирикратният световен шампион остана без спирачки и мина напряко през шикана. Себ избегна удар и се прибра на ход в бокса, за да приключи своето състезание на пистата „Монца“ днес.

В 21-вата обиколка на пистата се появи колата на сигурността. Причината бе повреда в болида на Кевин Магнусен от американския отбор на Хаас.

В отбора на Мерцедес реагираха светкавично и извикаха Хамилтън в бокса за смяна на гуми. Никой друг от пилотите в топ десет не мина през бокса в тази обиколка. Веднага след това от ФИА обявиха, че ще разследват влизането на Хамилтън в бокса заради съмнение, че в този момент все още не е било позволено влизането в питлейна.

В 23-тата обиколка стюардите разрешиха влизането в боксовете и всички отбори започнаха едновременно смяна на гумите на пилотите си.

В следващата обиколка колата на сигурността се прибра и състезанието бе рестартирано. Хамилтън поведе колоната без никакви проблеми.

В 25-ата обиколка тежък инцидент за Шарл Леклер и отпадане и на втория болид на Ферари в домашната Гран При на Италия. Младият монегаск допусна грешка на бързия завой „Параболика“, загуби контрол над болида си и се разби в предпазните ограждения.

С голямо закъснение дойде и наложеното наказание от съдиите на ФИА в момент, при който състезанието все още е спряно заради инцидентът с Леклер. Хамилтън ще трябва да мине през бокса и да изчака на място десет секунди, преди да се върне на трасето.

След като излезе от болида, заедно с всички останали пилоти пред боксовете, Люис говори със своя състезателен инженер, взе своята тротинетка от бокса на Мерцедес и тръгна да говори със съдиите на ФИА относно наказанието. По-късно камерите намериха Хамилтън при своя шеф Тото Волф, с когото говори, преди да продължи пътя си към съдиите на ФИА, от които да поиска обянение за наказанието си.

Състезанието бе подновено с нов старт от място от 28-ата обиколка. Хамилтън поведе колоната, като преди това му обясниха по радиото, че трябва веднага след това да влезе в бокса, за да изтърпи наказанието си. Британецът го направи и се върна на пистата на последно място, изоставайки от предпоследния в колоната на 23 секунди.

Новият лидер в хаотичното състезание на „Монца“ е Пиер Гасли от тима на Алфа Таури, следван от пилота на Алфа Ромео Кими Райконен, а трети е Карлос Сайнц от Макларън.

В 31-вата обиколка в бокса на Ред Бул се прибра Макс Верстапен, отпадайки от състезанието заради техническа повреда в своя болид.

Карлос Сайнц даде всичко от себе си в битката за първата си победа във Формула 1, но това постижение отиде в ръцете на Пиер Гасли, който не допусна и малка грешка до финала. Така пилотът на Алфа Таури спечели първата си Гран При победа, а триумфът за базирания в Италия отбор смекчи позорното представяне на Ферари на домашната писта „Монца“.

Въпреки огромното разочарование на Карлос Сайнц второто място на пилота на Макларън е най-доброто класиране в кариерата му, след като предишното бе трето място. Трети финишира канадският пилот на Рейсинг Пойнт Ланс Строл, който също се възползва от създалата се ситуация по най-добрия начин, съобщи "sportal.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.