Предложеният за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски е оттеглил кандидатурата си. Това съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Според Николов Пламен Младеновски е оттеглил кандидатурата си, тъй като не е получил достатъчно широка политическа подкрепа за оглавяването на енергийния регулатор.

"Процедурата за избор на нов председател на КЕВР, започва отначало. Дотогава на поста остава досегашният председател Иван Иванов", заяви Валентин Николов.

Кандидатурата на Пламен Младеновски бе внесена от политическа партия ГЕРБ официално в Народното събрание миналата седмица, тъй като мандатът на Иван Иванов изтече. Младеновски бе единствената кандидатура за поста.

В момента тече процедура по подмяна и на част от членовете на КЕВР заради изтекли мандати.Младеновски бе шеф на дирекция в регулатора. Не е широко популярен, но отскоро с него са свързани два любопитни факта. Първият - изборната процедура бе съпътствана от поправка в Закона за енергетиката, според която изискваният досега за поста управленски стаж от 10 години (7 в ресора) бе смъкнат на 5 години.

А Младеновски започва работа в КЕВР през 2013 г. Вторият факт е, че бившият омбудсман и настоящ опозиционен партиен лидер Мая Манолова разкри чрез инициали връзката между законовите промени и конкретния човек.

Според Валентин Николов точно тези съмнения са накарали Младеновски да оттегли кандидатурата си. "Той е експерт и иска да почувства по-широка подкрепа, защото е важно регулаторът да се чувства независим! След като всички, особено кръгът "Манолова" започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали", коментира Николов пред БНР.

Продължава обаче процедурата за подмяна на останалите членове на енергийния регулатор, чийто мандат също изтича. Както пише "segabg.com", двама от досегашните членове на комисията - Владко Владимиров и Евгения Харитонова, са предложени за нов мандат. Издигнати са съответно от НФСБ и ГЕРБ, а ресорът им е енергетика. За същата позиция ГЕРБ са номинирали още Георги Добрев, който е служител на Български енергиен холдинг, а и Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на „Топлофикация-София“. „Воля“ пък се спира на бившия шеф на дружеството Кремен Георгиев. Досегашният член Димитър Кочков е предложен от БСП за комисар във водния сектор. Кандидатите ще бъдат изслушвани другата седмица в парламента.

Междувременно бившият омбудсман Мая Манолова и сега председател на гражданското движение "Изправи се.БГ" призова Борисов, Нинова и Карадайъ да оттеглят предложенията си за членове на КЕВР. "Време е регулаторите да спрат да бъдат клонове на партийни централи", заяви Манолова. И поиска потребителските организации, гражданите и експертните сдружения да направят свои предложения за състава на регулатора, с което КЕВР наистина да е независим.

Веднага след новината за оттеглената кандидатура на Пламен Младеновски се появиха информации за нови номинации, зад които стоят интереси на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и енергийния бос Христо Ковачки. "Вече има две "спуснати" имена на кандидати за поста. Едното е на юриста Дафинка Янкова, оглавявала "Булгаргаз" по времето на кабинета "Орешарски", зад чието израстване е сегашният директор на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ - Варна" - Георги Христозов", написа "Капитал". И посочи, че Янкова е работила и за Христо Ковачки.

Другото име, за което се говори, е на бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който се раздели с поста, след като се сдоби на занижена цена с апартамент от "Артекс". Преди десетина години той бе освободен от НЕК, защото подписа споразумение с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Заради този документ България загуби арбитражното дело с руснаците и плати над 1.1 млрд. лв. за реакторите на централата.

Според "Капитал" оттеглянето на Пламен Младеновски от процедурата за избор на нов шеф на КЕВР съмнително съвпада със среща на премиера Бойко Борисов с близкия до ДПС енергиен експерт Илия Желязков, известен като "лейтенантът на Пеевски" в енергетиката. Изданието припомня, че дълги години той е представял интересите на Пеевски в различни държавни дружества в енергетиката, а през 2018 г. е станал и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства по предложение на ДПС.

„Вижда се силното политизиране на избора на председател на КЕВР. Както и влизането чрез политическите кандидатури на силно корпоративно представителство. В сегашния състав на КЕВР има силно корпоративно присъствие на поне две от големите корпорации в енергетиката – в природен газ и в топло- и електроенергетиката“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Еленко Божков. Според него трябва "да се разтвори палитрата и да се даде възможност на по-широк кръг от представители да участват в регулирането на тези процеси и да дадат по-голям гаранция за безпристрастност и прозрачност“.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.