Gulliver/Gettyimages

Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Великобритания по особено интересен начин, след като не изпусна преднината си още от старта. „Сребърните стрели” бяха много близо до това да направят двоен успех, но две обиколки преди края Валтери Ботас спука своята гума и финландецът изпадна под средата на колоната. Драматичният край за двамата пилоти на Мерцедес в края на състезанието бе пълен, след като Хамилтън спука предна лява гума няколко завоя преди финала. Макс Верстапен започна да топи над 30-секундната разлика, но все пак британецът със спукана предна лява се пребори до края и финишира, макар с големи технически проблеми.

Най-бърза обиколка направи Алекс Албън, който финишира на осмата позиция. Топ 3 пък бе оформен от Макс Верстапен и Шарл Льоклер от Ферари, докато колегата му при "черните кончета" - Себастиан Фетел, изпусна десетото място и завърши 11-и. Предстоящият уикенд е следващият кръг от календара, като отново домакин ще бъде трасето в Нортхамптъншър.

Валтери Ботас направи много силен старт, но не успя да преодолее лидера Люис Хамилтън. Шарк Льоклер още на третия завой задмина Макс Верстапен, но нидерландецът си върна мястото в четвъртия завой, а Сайнс изпревари Ланс Строл.

Малко по-късно пък Кевин Магнусен отпадна, след като осъществи контакт с предна лява гума на Алекс Албън от Хаас и отпадна от състезанието, а на пистата се появи „Сейфти-кар”. Стартиралият десети след квалификацията Себастиан Фетел от Ферари запази позицията си до влизането на "Сейфти-кара", след като не успя да изпревари Окон и Рикиардо. Пиер Гасли пък го притискаше максимално.

Руснакът Даниил Квият катастрофира в 13-ата обиколка, след като излетя от трасето. Отново влезе кола за сигурност, а пилотите влязоха в питлейните за корекции. Иначе, задното крило на руснакът бе изпотрошено изцяло, след като получи технически проблем и се разби в преградите и отпадна от надпреварата. При прибирането си пеша в бокса руснакът избута камерата, която го снимаше, след като видимо бе изнервен след грешката, която допусна.

Колата за сигурност престоя доста време на трасето, а в 17-ата обиколка Хамилтън се оплака в радиото, че "Сейфти-кара" се движи с прекалено ниска скорост, което според британецът може да афектира върху болида му в хода на рестарта на надпреварата. Льоклер от Ферари също отбеляза ниската скорост на колата за сигурност, след като от бокса го посъветваха да загрее още своите гуми.

След прибирането на колата за сигурност в бокса състезанието продължи по същия начин преди влизането ѝ. До 30-ата обиколка се образува сериозна битка за осмото място между Рикиардо, Строл и Окон. В 36-ата обиколка Ромен Грожан опита да се защити от атаката на Дани Рикиардо, но австралиецът беше по-настъпателен този път и задмина френския пилот. Миг по-късно и Ланс Строл задмина Грожан, след което се прибра в бокса. В 38-ата минута при бавните завой в крайан сметка Гасли задмина Фетел и зае десетата позиция. Германецът опита контраатака, която беше безнадеждна, след като Фетел не успя да набере нужната скорост веднага след задминаването от Гасли.

В последвалите обиколки Хамилтън увеличи преднината си пред Ботас до 2,8 сек., като това е най-голямата разлика до 42-ата обиколка в състезанието. Люис изглеждаше, че се движи комфортно и е въпрос на време да вземе седмата си победа на Силвърстоун.

В 46-ото завъртане Естебан Окон опита да изпревари Ланс Строл, но синът на Лорънс направи много агресивна защита, която не позволи на Окон да го задмине. Последва изпреварване от външната траектория два завоя преди старт-финалната права и Окон зае по-добрата позиция. В 50-ата обиколка финландецът Валтери Ботас спука предна лява гума, две преди края, като това позволи на Макс Верстапен да го изпревари. 30-секундната разлика направена на Льоклер се стопи много бързо и монегаскът отиде на третото място. В последната обиколка и Карлос Сайнс спука предна лява гума.

В самия край Хамилтън също спука своята предна лява гума. Драмата до финала бе абсолютна, като Верстапен започна да стапя и разликата с Люис. Все пак над 30-секундната такава позволи на Хамилтън да се придвижи до финалната права, за да вземе своята седма победа в историята по време на Гран при на Великобритания!

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.