„До този момент заниманията ми по режисура са били един вид бракониерство, а сега вече са легални.“ Това споделя в предаването „Графити по въздуха“ на програма „Хоризонт“ в БНР известният актьор Владимир Пенев. Той е режисьор на моноспектакъла "Всички страхотни неща" на Дънкан Макмилън с участието на младия актьор Бойко Кръстанов в Народния театър.

Това по думите му е четвъртият му опит да бъде режисьор. Пенев специализира режисура в НАТФИЗ при проф. Пламен Марков миналата година.

„Съдържанието на всички страхотни неща, смисъла на всички страхотни неща е в това да намериш всички онези ежедневни и прости и малки основания да бъдеш щастлив и да продължаваш да живееш, въпреки всички обстоятелства. Винаги да намираме смисъл и да продължаваме напред - с усмивка, с радост, с надежда. Това са страхотните неща. Които ни правят по-добри, които ни правят по-смислени, които ни дават основание да живеем", изтъкна Пенев.

В карантината, в която бяхме попаднали, много хора се отчаяха, много хора се озлобиха, много хора преминаха не през катарзис, а обратното, смята актьорът и режисьор Владимир Пенев.

"Тази карантина аз мислех, че ще роди някакви положителни и смислени неща, но се оказа, за съжаление, че нашата цивилизация е непригодна да се променя толкова бързо и то в положителен план. Че вече сме станали толкова силно комуникативни и зависими един от друг, че трудно можем да извървим един път на доброто и на смирението. И целият този труд и приключение с Бойко имаше един особен смисъл и се надявам да има такъв смисъл за зрителите."

По повод протестите Владимир Пенев посочи, че като вече леко уморен и скептичен по отношение на това нещо добро да се случи за хората в революцията, той залага повече на еволюцията. Това според него може да се случи и през културата.

На този етап обаче Пенев вижда повече разделителните линии между нас, а пресечните, обединяващите ни точки намаляват.

Ставаме гигантско общество от ужасно силни егоцентрици и индивидуалности, които по-скоро искат да се отличат от останалите, отколкото да станат част от нещо общо – заедно някак си да вървим напред, подчерта актьорът. "Това е голям проблем. Надявам се, че ще можем да стигнем до единна обща ценността система, в която няма как хора със съмнителни качества да се окажат водачи.

Моноспектакълът "Всички страхотни неща" ще се играе и на 5, 28 и 29 юли, както и на 29 и 30 август на откритата сцена в двора на Народния театър.

Снимка: БГНЕС

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.