Вицепрезидентът на Малави, неговата съпруга и още осем души загинаха при самолетна катастрофа, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Отломките от изчезналия вчера военен самолет, с който е пътувал 51-годишният Саулос Чилима, са открити в планински район в северната част на страната след спасително-издирвателна операция, продължила повече от денонощие.

Чилима се е качил на борда вчера сутринта на летището в столицата Лилонгве за 45-минутен полет към град Музу, разположен на около 370 км на север. Ръководителите на въздушното движение са казали на пилота да не прави опити за кацане на летището в Мзузу заради лошото време и слабата видимост и са го посъветвали да се върне обратно в Лилонгве, каза Чаквера. След това контролът на въздушното движение изгубил връзка със с кабината и самолетът е изчезнал от радарите.

Президентът заяви, че машината, с която е летял вицепрезидентът, е малък витлов самолет на въоръжените сили на Малави. От съобщения от него регистрационен номер на опашката на самолета става ясно, че машината е двумоторен самолет "Дорние 228", доставен на малавската армия през 1988 г., показва справка на сайта ch-aviation.com, база данни с информация за десетки хиляди самолети по света.

На борда на самолета е имало седем пътници и трима членове на военния екипаж, като никой от тях не е оцелял при катастрофата.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.