Прокуратурата разпореди проверка по данните от доклада на Съединените щати, с който шестима българи бяха санкционирани по закона "Магнитски", съобщава БНТ.

Говорителят на главния прокурор заяви, че започва анализ на проверките срещу Делян Пеевски, които са извършвани от държавното обвинение през годините назад. Нови обвинения може да има и за Васил Божков.

Върховната касационна прокуратура се е самосезирала по доклада на Финансовото министерство на Съединените щати и вече са образувани шест преписки. Те са за всеки от шестимата санкционирани по закона "Магнитски". Проверяват се твърденията в доклада за обвързаности между излезлия в отпуск зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата Илко Желязков и бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

"По отношение лицето Пеевски, през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По линия на международното правно сътрудничество прокуратурата ще поиска допълнителна информация от американските власти както за Делян Пеевски и Илко Желязков, така и за Васил Божков.

"По отношение на обвиняемия Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления са налице и няколко разследвания в Специализирана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предмета на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура", допълни Милева.

От прокуратурата допуснаха, че разследванията срещу Божков, както и тези срещу другите трима санкционирани - Александър Манолев, Петър Харалмпиев и Красимир Томов може също да са част от причините за наложените от Съединените щати санкции.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.