Европа трябва да се научи да бъде самостоятелна, дори и при президент на САЩ като Джо Байдън, който ще търси партньорството на европейците, каза пред БНР професорът от Харвард Карл Кайзер.

Берлин буквално изстрада четирите години президентски мандат на Доналд Тръмп. В Германия възприеха охладнелите отношения със Съединените щати болезнено, защото Германия и Съединените щати имат особена емоционална връзка:

В размирния 20-и век на две Световни войни милиони германци намират в страната на неограничените възможности шанс за нов живот, а до днес са благодарни на Съединените щати за обединението на двете Германии.

Свидетел на тези преломни моменти - от рухването на Берлинската стена до възхода на Доналд Тръмп - е професор Кайзер. През 60-те години политологът става дясна ръка на бъдещия американски външен министър Хенри Кисинджър, а след това - външнополитически съветник на канцлерите Вили Бранд и Хелмут Шмид. Днес 86-годишният професор продължава да преподава в Харвард, но все пак му остава време за разговори с Кисинджър, споделя Карл Кайзер в разговора с Весела Владкова.

-Води се съдбоносна битка за Белия дом, която вероятно ще се реши в съда. Какво означава това за Европа, проф. Кайзер?

-"Край не неизвестността. Защото Тръмп и администрацията му разрушиха международната политика. С победата на Байдън очаквам ренесанс на отношенията. НАТО няма да бъде поставяна повече под съмнение. Отива си враждебното отношение към Европейския съюз. С администрацията на Байдън Европа ще може да започне да гради нови трансатлантически отношения".

-Трябва да признаем, че Джо Байдън не беше перфектният кандидат на демократите и няма да бъде перфектният президент. Той се изправя пред огромни вътрешни проблеми в Съединените щати. Ще има ли изобщо време за Европа?

-"Байдън ще трябва да насочи вниманието си първо към Съединените щати, защото Тръмп му оставя в наследство развалините на една война. Страната е дълбоко разединена. Коронакризата нанесе огромни вреди на икономиката. Европейците трябва да се настроят, че Америка няма да е винаги на разположение и толкова силно ангажирана с проблемите на Европа, както досега. Така че дори и при президент Байдън Европа трябва да се научи да бъде по-самостоятелна. И не бива да си мисли, че когато Тръмп си тръгне, ще се върнат добрите стари времена. Те приключиха. Възходът на Китай и проблемите на Европа с Русия изискват силна европейска политика. С много неща Европа ще трябва да се справя сама. Но е препоръчително Европа да прави това в тясно сътрудничество с Вашингтон.

-Какво бъдеще на международната политика предвиждате? Десетилетия наред живяхме в относително ясно дефинирани отношения на противопоставяне между Изтока и Запада. А сега светът е изправен пред тектонични промени в геополитиката.

-"С възхода на една авторитарна световна сила, каквато е Китай оста в световната политика се измести. А с експанзивните си действия Китай принуждава и Европа, и САЩ да преориентират политиката си. Съединените щати със сигурност не само ще продължат, но и ще засилят присъствието си в тихоокеанския регион. Европа ще трябва да се пригоди към тази промяна. Времената, когато свеждахме отношенията с Китай до търговията, приключиха. Европа не трябва да се примирява с опитите на китайската политика да внесе разкол в ЕС. Или с други думи, и Европа е изправена пред геополитически преломни времена, ЕС трябва да заеме ясни геополитически и геостратегически позиции, за да защити интересите си. Така че и с президент Байдън, Европа се намира на прага на едно ново време.

-А от какъв президент имат нужда Съединените щати в това ново време?

-"За разлика от президента Тръмп, който така и не разбра, че съюзите укрепват Съединените щати, президентът Байдън ще бъде много по-петимен за сътрудничество. Байдън е убеден интернационалист и трансатлантик, който познава добре Европа. Той познава добре целия свят, защото е дълги години в политиката. И може да сме сигурни, че при Байдън американската дипломация ще преживее своя ренесанс и ще се върне към сключването на съюзи и грижата за партньорства.

Настъпи времето за преориентиране на политиката, особено на политиката спрямо Китай. За разлика от Тръмп, който водеше самостоятелен курс, Байдън ще е готов да влезе в коалиция за защита на общите интереси на Запада спрямо Китай. Това по времето на Тръмп беше немислимо, така че очаквам ключова промяна в това отношение.

-Разединените Съединени щати имат ключово значение за НАТО. Привържениците на Доналд Тръмп вероятно не са привърженици на трансатлантическите ангажименти на Вашингтон. Как ще успее Байдън да ги спечели на своя страна, проф. Кайзер?

-"Ако погледнете социологическите проучвания, ще видите, че внушително мнозинство, около две трети от американците подкрепят НАТО, ангажимента на Съединените щати в Алианса и в международната политика. Любопитно е, че тази подкрепа се увеличи по времето на Доналд Тръмп. Така че за мен американците държат на трансатлантическите отношения. Въпросът е, дали има ресурси за това. Защото Байдън се изправя пред сериозни икономически проблеми".

-Тонът на Тръмп спрямо Европа, и по-специално Германия, е много рязък, често дори обиден. Защо? Защото Тръмп вижда в Германия водещата европейска сила, или има нещо против лично канцлера Ангела Меркел?

-"Всичко това заедно. От една страна Тръмп има сериозен проблем с европейската политика на Германия и със самия ЕС. Той така и не разбра историческата мисия на ЕС за преодоляването на старите конфликти. Освен това винаги е имал големи проблеми със силните жени и прехвърли това върху цяла Германия.

И накрая, той така и не разбра, че търговският дисбаланс в полза на Германия, който наистина е голям, не означава, че Америка дава пари на Германия или на Европа. Странно непознаване на икономически принципи! Всичко това доведе до това, че Тръмп, който е националист и винаги е бил такъв, категорично отхвърля интеграционния проект ЕС. Затова за него ЕС винаги е бил враг, както сам се изрази".

-В началото изглеждаше, че Тръмп си е харесал френския президент Макрон за партньор в Европа. Но това „мъжко приятелство” не продължи дълго. Скоро Ангела Меркел ще се оттегли от политиката. Кого виждате в ролята на европейския лидер, който Вашингтон ще приеме, проф. Кайзер?

-"В началото всички европейски лидери се опитаха да изградят някакви отношения с Тръмп. Но напразно, опитите им не доведоха до нищо. Сега, след като Байдън ще ръководи Съединените щати, той ще трябва да приеме реалностите. Който и да поеме лидерството в Европа, трябва да го превърне в партньор. Няма друг начин. Освен това, Байдън има съвсем различно отношение към ЕС. За него Евросъюзът е партньор. А Тръмп, както знаете, поощряваше Брекзит и смяташе, че и други държави ще напуснат ЕС".

-Тръмп може и да напусне Белия дом, но тръмпизмът остава. И той има приятели в Европа. Защо Западът произведе такъм тип лидер?

-"Популизма на Тръмп може да откриете навсякъде - прости решения, които не водят до нищо. Това ще остане проблем за всички демокрации, но в някои държави популизмът може да бъде ограничен. В Германия например също има популизъм, но той няма никакъв шанс в обозримо бъдеще да играя някаква съществена роля. Във Франция, където Льо Пен е опонентът на Макрон, нещата стоят по малко по-различен начин. С изключение на Франция популизмът в Европа може и да съществува, но не е фактор, който определя политиката. За разлика от Великобритания, където премиерът е популист, но това е проблем на Великобритания, не на Европейския съюз".

-Представяли ли сте си някога, че в Белия дом ще влезе президент като Тръмп? Вие сте контактували с Кенеди, Клинтън, Обама.

-"Шокът в Европа се дължеше на това, че президент стана човек, който нарушава всички норми на западната демокрация. Никой не можа да разбере, как стана това. Но всъщност този избор преди 4 години се дължи на струпването на няколко случайности. А след като Тръмп стана президент, естествено, не можеше да бъде махнат от поста".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.