Участващата с „уайлд кард“ Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис „Ролан Гарос“.

Българката, която стигна до четвъртфинал на US Open през септември, се наложи над Андреа Петкович от Германия с 6:3, 6:3 след 74 минути игра. Мачът на корт №4 закъсня с почти два часа заради дъжда в Париж.

Пловдивчанката започна отлично мача и за по-малко от две минути проби началния удар на съперничката и после затвърди за 2:0. Веднага след това Пиронкова направи втори брейк след форхенд в аут на Петкович. Последва дълъг гейм, в който Цвети отрази три точки за връщане на единия пробив, но при четвъртата не успя.

Четвъртфиналистката от Париж през 2016 г. отново се концентрира и направи нов брейк за 5:2, след като пласира печеливш удар от форхенд по диагонала. После тя сервираше за сета, но загуби подаването си. В следващия гейм Пиронкова игра решително, поведе с 40:0 и реализира още първия си сетбол с уинър.

Както и в първата част, българката направи ранен пробив за 2:0 след двойна грешка на германката. Петкович обаче го върна веднага. Цвети отново направи брейк за 4:2. Този път Пиронкова затвърди, въпреки че губеше с 0:30. При 5:3 тя сервираше за място във втория кръг на турнира от Големия шлем. Тя поведе с 40:15 и приключи мача при първата си възможност.

Пиронкова завърши с 23 печеливши удари и 21 непредизвикани грешки. Тя вкара 55 процента първи сервис и спечели 59 процента от точките при разиграването му. Двете тенисистки направиха общо девет пробива, шест от които бяха на сметката на 33-годишната пловдивчанка.

С успеха тя заслужи 45 точки за световната ранглиста, където е №157, както и 84 хиляди евро от наградния фонд.

Следващата опонентка на Цветана се определя в срещата между шестата поставена Серина Уилямс и квалификантката Кристи Ан – и двете от Съединените щати. Уилямс спря българката на Откритото първество на Съединените щати в трисетов мач.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.