Снимка: Getty Images

Новак Джокович не е променил позицията си относно задължителното ваксиниране срещу COVID-19 и не смята да се имунизира срещу коронавируса. А това означава, че сръбският тенисист почти сигурно няма да участва в тазгодишното издание на US Open (29 август - 11 септември), тъй като към днешна дата САЩ не допускат в страната хора без завършен ваксинационен цикъл, съобщава „segabg.com".

"Искам да отида в Щатите, но днес това е невъзможно. Не мога да направя повече. От правителството на САЩ зависи дали ще разрешат на неваксинирани хора да влизат в Америка", заяви Джокович в Лондон, където се готви за началото на третия за годината турнир от Големия шлем - "Уимбълдън".

В началото на 2022 г. сърбинът беше спрян за участие в Australian Open, след като властите в Мелбърн го депортираха заради нарушаване на ваксинационните протоколи в страната. Така Откритото първенство на Великобритания може да се окаже вторият му и последен "мейджър" турнир този сезон след "Ролан Гарос" в Париж, където отпадна на 1/4-финалите срещу бъдещия шампион Рафаел Надал.

"Това е допълнителна мотивация да се справя добре тук. Надявам се да имам много добър турнир, както направих в последните три издания", сподели Джокович, спечелил титлата през 2018, 2019 и 2021 г. (през 2020-а тревната класика не се проведе заради бума на пандемията в световен мащаб).

35-годишният белградчанин (№3 в света) ще бъде водач на схемата в отсъствието на първите двама в ранглистата - санкционираният да не участва заради войната в Украйна руснак Даниил Медведев и контузеният германец Александър Зверев.

Джокович се изказа против решението на домакините да не допускат тенисисти от Русия и Беларус.

"Просто не виждам как те са допринесли за нещо, което се е случило. Не смятам, че е справедливо. Те заслужават да се състезават, те са професионални спортисти. Никой от тях не е подкрепял войната", заяви бившият №1 в света.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.