Наоми Осака (Яп) спечели за втори път в кариерата си титлата при жените в Откритото първенство на САЩ по тенис.

На финала тя надигра Виктория Азаренка (Беларус) с 1:6, 6:3 и 6:3. Поставената под № 4 в схемата Осака направи запомнящ се обрат пред празните трибуни на "Артър Аш Стейдиъм" за да триумфира в Ню Йорк за втори път в кариерата си, след 2018-а.

Неслучайно сп. "Форбс” я постави в класацията си за най-печелвшата спортистка за последната година.

От своя страна, Виктория Азаренка се проваля в опитите си да стигне до трофея за трети път - през 2012 и 2013 г. тогава тя загуби мача за титлата от Серина Уилямс.


Представителката на Беларус бе пълен господар на корта в първия сет като проби още първия сервиз-гейм на Осака, след това успя да затвърди пробива - 2:0. Японката спечели подаването си за 2:1, но след това, до края на първата част бе много нервна и неуверена в разиграванията и позволи на съперничката си да наложи огромна доминация и крайна сметка - 6:1.

И началото на втория сет започна по същия начин - Азаренка диктуваше събитията, играеше много точно и съсредоточено, успя да вземе важни точки и отново поведе с 2:0 гейма. При този резултат, японката стигна до първата си точка за пробив и не я пропусна, след което взе и подаването си за 2:2. Това даде самочувствие на Осака, като на практика обрата започна от този момент нататък. В седмия гейм дойдоха и първите проблеми за Азаренка, която допусна да бъде пробита при сервиз-гейма си, след което с мощни удари от основната линия Наоми Осака стигна до успеха във втората част - 6:3.


Решаващият момент в третия сет дойде при резултат 3:1 за японката, която губеше подаването си с 0:40, но с пет поредни точки успя да се спаси и да поведе с 4:1, за да вдигне триумфално ръце - отново 6:3.

Тази вечер от 23.00 часа (б.в.) в Ню Йорк трябва да започне и финала при мъжете между Александър Зверев (Германия) и Доминик Тийм (Австрия).

За двамата това е първи финал в турнира, съобщи “standartnews.com”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.