17-годишната Елизабет Кравец спечели титлата „Мис Варна 2023“ преди броени дни. Нейната победа обаче разбуни духовете в мрежата заради корените на момичето. Бащата на Елизабет е украинец, а майка ѝ е българка и това разгневи някои варненци, които си зададоха въпроса „Защо украинка спечели конкурса „Мис Варна“. Потърсихме за коментар Мира Матеева - собственик на модна агенция Vip Fashion Group, организатор и лицензиант на конкурса „Мис Варна“. Тя даде ясен отговор какъв е регламентът на конкурса и обясни защо Елизабет има пълното право да участва в него и да носи титлата „Мис Варна“.

- Как протече конкурсът „Мис Варна“ 2023? С какво се открои от предишните издания?

- Самият конкурс „Мис Варна“ би трябвало да бъде фокусът на медиите и то не само през 2023 г., а изобщо през годините. Той се провежда за 18-а поредна година и се отличава от абсолютно всичко, което се прави в България по отношение на конкурсите за красота. Нивото е световно. Това е един спектакъл, който се готви повече от 4 месеца всяка година и зад него стоят плеяда от дизайнери, топ професионалисти в различни сфери на дейност. Знаем колко е опорочено понятието конкурс за красота в България и, може би, затова негативизмът, който се случи тази година, е толкова голям. Защото хората са твърде предубедени. През всички тези години се опитвам да развенчая мита за нагласените конкурси, да покажа, че нещо стойностно и красиво, с което можем да се гордеем, се случва тук във Варна. Интересът към конкурса е огромен. На всяко издание имаме около 600 гости от цяла България и от чужбина. Нивото наистина е високо и тази година направихме нещо невероятно. Тъжно и жалко е, че конкурсът се отразява чисто протоколно. Би трябвало да е точно обратното.

По традиция и тази година се проведе кастинг. В него участваха над 50 момичета, от които бяха подбрани 22 участнички. Критериите за участие винаги са били едни и същи. На първо място, тъй като това е регионален конкурс, обхващащ не само Варна, но и целия регион, участничките трябва да са трайно пребиваващи или поне учещи във Варна или региона. Сред условията са да имат хармонично тяло, харизматично излъчване и, естествено, винаги е бонус, ако имат някакъв талант. Разбира се, има критерии и за височината - над 170 см, но през последните години правим компромис и с по-ниски момичета, които изглеждат добре. Височината не се спазва на всяка цена. По традиция, за да се превърне поредното издание в спектакъл и всяка година да има различна сюжетна линия, момичетата влизат в ролята на актриси, танцьорки. Работим с невероятен балет, с който на база на темата се творят специални танци. Стайлингът винаги е подбран. Тази година направихме неща, които в България не са правени на открита сцена. Например, изкарахме мотор, който беше част от цялата хореография, имаше робот, въздушна акробатика. Нещо, което наистина е много стойностно и би следвало да бъде оценено.

За да се случат тези събития, всяка година участничките са подложени на един месец изключително интензивна подготовка, която включва ежедневни репетиции. Повечето от тях нямат никакъв опит, дори не знаят как да вървят на висок ток или имат сценична треска. С всяка една се работи индивидуално на база на нивото ѝ в момента на началото на подготовката. Репетира се хореография, която е много сложна. Провеждаме фитнес тренировки и много процедури в различни центрове, така че претендентките за титлата да изглеждат наистина бляскаво на сцената. В рамките на тази едномесечна подготовка, една от основните цели е ние, като организатори, да опознаем момичетата, тъй като имаме и посещения на много места, свързани с нашите партньори. Да, с някои момичета се познаваме от преди това, но с други не. За една Мис, без значение дали е победителка, подгласничка или лице на даден партньор, е много важно не само да е красива, но и да е интелигентна, да има амбиция за развитие и, разбира се, да има пристойно поведение. Това е нещо, на което наистина държим много. По време на подготвителния период опознаваме момичетата. До голяма степен това важи и за партньорите ни, които си избират лица, както важи и за крайното класиране. Много често отговарям на въпроса „Защо точно това момиче стана първо?“ по следния начин - хората не разбират, че това не са кукли, които трябва да бъдат само красиви, а са нужни много качества. Ние, като организатори, както и журито, имаме възможност през този месец да ги наблюдаваме. Комплексността от качества води до крайното класиране. В конкурсите, които се организират по света, претендентките наистина трябва да са показали много повече освен визия, докато в България масово не е така. Всички претендентки са прекрасни, красиво облечени, бляскави и много трудно може човек да придобие представа от някакво разстояние. Точно затова държим на подготвителния период.

- С какво се открои Елизабет от останалите участнички?

- По време на тази подготовка определени момичета се откроиха с дисциплина, с изключително адекватно поведение, с интелект, с възможност и умение да говорят, с амбиция. Всяка от тях се занимава с различни неща. Не всеки път се случва, но тази година Елизабет рязко се открои. Толкова рязко не е било вероятно от много години. Тя изпъкна над всички останали с комплексността си от всички качества, които притежава. Освен това има и талант – Елизабет тренира активно спортни танци. Тя има множество международни отличия за България и е неколкократна републиканска шампионка по спортни танци, 7-а е в света. В момента се готви за Световното първенство през ноември. Питам се, ако един ден стане световна шампионка, дали всичкият този негативизъм отново ще се изсипе върху нея или ще ѝ застелят червения килим на слизане от самолета? Освен че е красива и талантлива, Елизабет е и напълно естествена, без никакви корекции и интервенции. Това е нещо, на което аз много държа. Това съчетание от качества е за световен конкурс. Сега тя, като „Мис Варна“, ще представи града ни на конкурса „Мис България“. Точно с такива момичета можем да завоюваме световни титли по конкурсите за красота, но за съжаление, нещата не се случват по този начин.

Конкурсът премина фантастично. Отзивите са невероятни. В един момент стана дори неудобно за другите момичета, защото Елизабет започна да обира специалните награди и да става лице на повечето партньори. Всички претендентки са изключително красиви и все пак не е редно една да печели наградите. Но въпреки всичко, това е доказателство, че тук няма купен и нагласен вот. В журито има такива имена, чиито бизнеси са на много високо ниво, че няма сила, която да ги подкупи.

- Какъв е регламентът на конкурса „Мис Варна“?

- Регламентът на конкурса дава правото да участват момичета от Варна и региона, които не на всяка цена трайно живеят тук. Има момичета, които са от други градове, но са студентки във Варна. Има такива, които са от по-малки градчета, но учат средното си образование във Варна. Има и такива, които по една или друга причина, прекарват по-голямата част от времето си в морската столица. Т.е., задължително условие е момичетата да имат връзка с Варна. Разбира се, в основата си е препоръчително да са варненки. От тази гледна точка Елизабет отговаря на критериите, защото от 10 години живее във Варна. Аз я познавам от 4 години. Баща ѝ лично я доведе в офиса на агенцията, когато тя беше 13-годишна, и аз видях огромен потенциал в нея. Тогава Елизабет изкара курса за модели в агенцията. Започнах да ѝ давам възможности, защото без практика нещата не се получават. Това е перфектната възраст за начало на обучение и на развитие в областта на модата. Това е и доказателството срещу всички хора, които си мислят, че Елизабет е бежанка, избягала от войната в Украйна. Напротив, тя се чувства българка. Тук е от малка, израснала е във Варна, приятелите ѝ и семейството ѝ са тук. Освен това, от години тя се състезава за спортен клуб във Варна. Не е живяла никъде другаде освен в този град, откакто е в България. Тя има правото да участва в конкурса. Не мисля, че факта, че баща ѝ е украинец, е нещо, което трябва да превръщаме в проблем.

За цялата си 18-годишна история, имаме и други две победителки, които също не са с изцяло български корени. През 2011 г., титлата „Мис Варна“ спечели Яна Димитрова, чиято майка е украинка, а баща ѝ е българин. Това е абсолютно същият случай, но тогава украинското в Яна беше възприето като изключителен бонус, заради този микс между българската и украинската красота. През 2016 г. титлата „Мис Варна“ спечели Габи Кирова, която представи града ни на „Мис България“ и спечели конкурса. Майката на Габи е гъркиня, а баща ѝ е българин. Нищо подобно не се случи и тогава. Как през тези години не възникна въпросът защо гъркиня е станала „Мис България“?

Истината е, че хората нямат информация. За Елизабет има твърде много доказателства. Дори започнах да изпращам такива на хора, които коментират победата й. На 13-годишна възраст Елизабет е гостувала в „Шоуто на Слави“ заедно с нейния партньор в спортните танци. Там тя разказва толкова много, от което е видно колко време и колко неща я свързват с Варна. Интернет е пълен с нейни изяви и участия. Заключението е, че по регламент Елизабет отговаря на абсолютно всички условия и е добре хората да го разберат“.

- Какво е Вашето мнение по въпроса с критиките и обидите по адрес на Елизабет, заради спечелената титла?

- За съжаление е факт, че има причина хората да са настроени негативно към конкурсите за красота в България. Масово това, което се прави по градовете, е наистина на много ниско ниво. Масово се продават титли и твърдя това съвсем отговорно. Печелят момичета, които меко казано не изглеждат на годините си и имат много корекции. Напълно разбирам факта, че българският народ е отвратен от толкова години ниско ниво на конкурсите. Те имат причина да са гневни. Няма как всички да знаят, че „Мис Варна“ е единственото изключение в България. Това, което не е разбираемо, е да отделяш от времето си и да пишеш грозни и груби коментари в интернет пространството, медиите да пускат гръмки заглавия, без да проверят за какво става въпрос и нещата да се политизират и да се превръщат в предизборен PR. От друга страна, вече се минава в една крайност. Знаем, конфликтът раздели България на две – русофили, русофоби, хора, подкрепящи Украйна и такива против Украйна. Настана пълен хаос и споменаването на думите Украйна и украинка разбуни духовете. Само че интелигентните хора първо се информират и после подемат една такава кампания и атака.

„Българската федерация по спортни танци позволява един състезател, в случая Елизабет, да се състезава за България, което е още по-сериозна тема. Никой обаче не разглежда тази тема. Когато Елизабет печели медали за България, никой не е настроен по същия начин и не се задава въпросът „Тази украинка какво прави в България?“. Тогава хората се радват на успехите ѝ. В случая, нападките за една спечелена титла „Мис Варна“ на фона на всичко останало, са просто нелепи“, коментира в заключение Мира Матеева.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.