Германският канцлер Ангела Меркел поиска незабавно освобождаване на задържаните демонстранти в Беларус, протестиращи срещу резултатите от президентските избори, предаде Ройтерс.

Взимайки повод от наближаващия Световен ден на хуманитарната помощ, който се чества на 19 август, Ангела Меркел предупреди, че хуманитарната ситуация в света се влошава.

От една страна е пандемията от новия коронавирус, следвана от последиците от глобалното затопляне, икономическите кризи и бунтовете с политически искания, съобщи "news.bg"

Всичко това ще доведе до нови кризи, предупреди германският канцлер. Ето защо е важно Германия да може бързо да мобилизира хуманитарна помощ. В този контекст Меркел даде като положителен пример операциите на германската армия и работата на Федералната агенция за техническа помощ на Ливан, които се намесват след смъртоносната експлозия в Бейрут.

Въпреки положителните примери има и много отрицателни тенденции - хуманитарните работници често стават жертва на нападения и не могат да си свършат качествено работата. За това те трябва да получат защита, гарантирана им от международното право, подчерта Меркел в седмичния си подкаст, цитирана от ДПА.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.