Германската Свободна демократическа партия (СвДП) избра Кристиан Линднер за свой кандидат за канцлер, който да наследи Ангела Меркел след федералните избори през септември, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Както се очакваше, делегатите на партийния конгрес, който се състоя във виртуален формат, с голямо мнозинство потвърдиха номинацията на Линднер. Кандидатурата на 42-годишния политик подкрепиха 534 от общо 576 гласували. Сега резултатът трябва да бъде утвърден и с гласуване по пощата от редовите членове на партията.

СвДП има около 11-12 процента в социологическите проучвания и изостава от Зелените, които се намират във възход, както и от консервативния блок на Меркел. Ако обаче задържат тази си подкрепа, свободните демократи може да бъдат ключов играч в следизборните преговори за съставяне на коалиция.

"Нашата цел е да постигнем добър двуцифрен резултат така, че да стане невъзможно съставянето на черно-зелено или зелено-червено-червено мнозинство", каза Линднер на дигиталната партийна конференция. "Нашата цел е управлението на Германия да продължи да бъде центристко.", добави Линднер, който е и председател на СвДП от 2013 г.

С изброените наименования на възможни коалиции той имаше предвид цветовете, които традиционно се свързват с германските партии. Черно-зелено означава десноцентристкия Християндемократически съюз на Меркел и Зелените. Зелено-червено-червено означава Зелените, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и крайнолявата "Левите".

СвДП управляваше заедно с консервативния блок на Меркел ХДС/ХСС от 2009 до 2013 г., при втория й мандат във властта.

Германците ще отидат до урните на 26 септември. След четири мандата във властта Меркел няма да се кандидатира за нов.

Зелените водят пред ХДС/ХСС с един процент според ново проучване на социологическата агенция "Кантар", цитирано от Ройтерс. Подкрепата за екопартията е 25 процента, а тази за консерваторите на канцлера е 24 на сто. На трето място е ГСДП с 15 процента, а СвДП са четвърти с 11 на сто, уточнява "standartnews.com". 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.