Можете да се ободрите сутрин не само с кафе или силен чай. Има и още едно средство за това – кафените зърна вътре в шоколад. Те могат да бъдат полезна алтернатива за сърцето и нервната система, заяви невропсихологът Ирина Хвингия.

Кафените зърна в шоколада дават същия ободряващ ефект като чаша кафе, но с по-малко неприятни последици. По-специално, те не могат да причинят мозъчно напрежение, до което например може да доведе голяма доза кофеин, каза тя.

“Кафето дава активност на централната нервна система, но прекомерната му консумация дава обратна реакция. От това се нарушава вниманието и се увеличава раздразнителността. От пренапрежение мозъкът започва да функционира неправилно. Шоколадът не позволява това пренапрежение да възникне поради витамините от групата В. Той има успокояващ ефект и създава баланс”, каза невропсихологът.

Кафените зърна в шоколада носят също значително по-малко вреда на човешкото сърце, отколкото обичайната доза кафе.

“Кафето и кофеинът имат лош ефект върху сърдечно-съдовата система. Шоколадът – обратно. Той понижава холестерола и има добър ефект върху сърцето. Кафето и шоколадът се допълват взаимно. Те намаляват вредното въздействие едно на друго”, казва Ирина Хвигия.

Трябва да се разбере обаче, че нито кафето, нито кафените зърна в шоколада са панацея. Ирина Хвингия напомня, че подобно “допинг” те могат да решат временни проблеми, но няма да помогнат в борбата с хроничната липса на сън и умората.

“Пет зърна кафе в шоколад са повече от достатъчни, за да активират леко нервната система и да поддържат ефективността за известно време. Важно е да разберете, че дори и да ги консумирате в тонове, ефектът пак ще бъде краткотраен. Ако човек страда от хронично недоспиване и спи по по-малко от три час на ден, тогава никакви зърна в шоколад няма да го приведат в ред. Трябва да се въведе правилен дневен режим, а не да се увеличи броя на кафените зърна”, твърди невропсихологът, цитиран от БГНЕС.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.