Най-добрият български тенисист Григор Димитров достигна третия кръг на Откритото първенство на Франция, съобщи Агенция „Фокус”.

Поставеният под № 28 победи финландеца Емил Руусувуори със 7:6(4), 6:3, 6:4 след два часа и 49 минути на Корт № 7.

32-годишният ни сънародник на два пъти изпусна пробив преднина в началото. При аванс от 5:3 гейма Димитров допусна спад и взе само едно от следващите 14 разигравания, като пропусна и възможността да затвори сета на собствен сервис при 5:4. Българинът все пак успя да стигне до тайбрек, в който направи ключова серия от четири поредни разигравания, за да дръпне с 6:3 и това се оказа решаващо.

Във втората част хасковлията навакса ранен пробив пасив и с 4 последователни гейма пое контрола, за да вземе в последствие и сета.

Преди началото на третата част Руусувуори поиска медицински таймаут заради проблем в лявото бедро. При подновяването на играта финландецът удържа трудно подаването си, но след това Димитров направи серия от 3 поредни гейма, за да поведе с 3:1. 46-ият в света скандинавец не се предаде и успя да върне брейка за 3:3, но веднага след това в маратонски гейм, преминал през 5 равенства, българинът отново излезе с пробив напред и до края не допусна да бъде застигнат, за да достигне за седми път до третия кръг от 13 участия на "Ролан Гарос".

С успеха Димитров заработи 142 иляди евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 29-то място.

Димитров се стреми се към изравняване на най-доброто си постижение от 2020 година, когато достигна четвъртия кръг, а следващият му съперник ще e победителят от двубоя между № 8 Яник Синер и Даниел Алтмайер, които в момента играят пети сет.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.