Първата ракета на България Григор Димитров взе най-трудния си тест до момента на Мастърса в Рим, преодолявайки 19-годишния Яник Синер с 4:6, 6:4, 6:4. По този начин хасковлията се класира на 1/4-финалите в италианската столица, където ще чака победителя от срещата Юго Умбер - Денис Шаповалов.

Въпреки кошмарния старт, при който допусна пробив на 0 в първото си подаване, най-добрият български тенисист се окопити в течение на схватката и често прилагаше тактиката със сечени бекхенди ниско над мрежата, които затрудняваха изключително много младия италианец, който така и не намери отговор на това оръжие.

В първото разиграване на мача двамата си размениха поредица от бекхенди, последният от които бе сбъркан от Григор - 0:15. Същото се случи и в следващата размяна на удари, но този път по диагонала - 0:30. Пресилен форхенд по правата на Димитров в аут и при поредни точки за пробив. Още първата точка е реализирана, след поредната неточност от ракетата на българина - 0:1.

Пресилен форхенд по диагонала от италианеца дават първата точка в мача на хасковлията - 0:15. Лош слайс от бекхенд в аут - 15:15. Този път сеченият удар бе акурантен и Синер не успя да контактува чисто с топката, която се спря в мрежата - 15:30. Още една грешка, този път от форхенд в центъра на игрището и 2 последователни шанса за връщане на брейка - 15:40. Мощен форхенд по диагонала, пласиран на страничната линия от сервиращия - 30:40. Контра пие бекхенд по диагонала от Яник хвана Гришо неподготвен - 40:40. Още един труден форхенд, който отскочи високо и не остави шанс за отговор от посрещащия. Синер обаче продължава редуването на брилянтни изпълнения с непредизвикани грешки от форхенд - 40:40. Нова такава, но сега по правата - трета възможност за връщане на пробива.Тя е спасена след мощен сервис по правата - 40:40. Предимство за Синер след бърза точка, благодарение на началния удар. Още един рутинен форхенд на местния представител се спира в мрежата - 40:40. Светкавична комбинация сервис-бекхенд по диагонал - предимство Синер. И този път геймът не свършва след нова неточност и аут - 40:40. Григор пласира дълбока топка около основната линия чрез форхенда си, но на сантиметри в аут. Геймът приключва, след като вторият пореден бекхенд на Димитров отлича в аут по дължина - 0:2.

Неуспешен опит за къса топка от Гришо - 0:15. Ретур в аут - 15:15. Нова бърза точка за 30:15. Мигновен ретур в краката на сервиращия, без време за отговор - 30:30. Форхенд по диагонала, прекрасен бекхенд по обратния, излизане на мрежата и край на точката - 40:30. Пресилен удар на Синер в аут и гейм - 1:2.

Две директни точки след първо подаване за италианеца - 30:0. Непредизвикана грешка от Григор и 40:0. Двойна грешка за 40:15. Непредизвикана такава от форхенд по правата - 40:30. Все пак геймът е за Синер след ретур в аут - 1:3.

Прибързан опит за завършване на точката от Яник - аут по дължина за 15:0. Ретур извън очертанията - 30:0. Лоша къса топка, лесно достигната от Синер и 30:15. Бърз ретур на съперника по диагонала - 30:30. Поредна грешка от Григор и точка за нов пробив. Пресилен форхенд по обратния диагонал обаче изравнява точките. Григор опита да приключи бързо разиграването с излизане на мрежата и воле, но бе разминат по диагонала. Сервисът идва на помощ и втората точка за пробив е спасена. Зрелищна атака от форхенд на Димитров матира италианеца - геймбол. Комбинация форхенд обратен диагонал - права и гейм - 2:3.

Бърза грешка от бекхенд на сервиращия - 0:15. Ретур в аут и 15:15. Пасивен бекхенд в центъра на игрището от Гришо бе безпощадно наказан от форхенд - 30:15. Кошмарен опит за сечен бекхенд на Димитров излита далеч в аут - 40:15. Двойна грешка за 40:30. Два поредни отлични защитни удара от българина накараха Синер да рискува по правата, но той сгреши - 40:40. Бекхенд слайс от Гришо с много странично въртене излиза на сантиметри в аут. Директна точка от сервис - 2:4.

Първите две точки в гейма са на сметката на Димитров след липса на отговор от посрещащия. Изключителен бекхенд с протягане, който мина много ниско над мрежата затрудни максимално опоненти и той изпрати удара си в аут. Перфектен сервис по диагонала за 3:4 гейма.

Сервис по правата и форхенд по обратния диагонал на Синер - 15:0. Невърнат начален удар покачва резултата на 30:0. Продължително разиграване, при което Григор първи предприе риска и стреля по правата от бекхенд, но в мрежата - 40:0. Нов мощен сервис без отговор - 3:5.

Вълшебен форхенд в ъгъла на Димитров дава отлично начало на гейма - 15:0. Непредизвикана грешка от форхенд в аут по дължина на посрещащия - 30:0. Неуспешен ретур и 40:0. Синер избърза в първия си удар след ретура и изпрати топката в аут - 4:5.

Бърза комбинация от 2 поредни форхенда по двата диагонала от Григор му носят успех - 0:15. Непредизвикана грешка от Синер и 0:30. Дълга размяна на удари, при която отново Димитров първи натисна спусъка по правата от обратния си удар, но отново в аут - 15:30. Страхотен сервис по правата - 30:30. Посредствен ретур от бекхенд в мрежата - сетбол. Още един сгрешен, но в аут - 4:6.

Втори сет

Григор започва с бекхенд в мрежата за 0:15. Огромен шанс за италианеца, след като ударът му удари филето на мрежата и падна в половината на хасковлията - 0:30. Втора неточност от обратния удар от средата на игрището - 0:40. Стартът на втория сет е идентичен - сервис на нашенеца и пробив за противника - 0:1.

Чудесен ретур, който затрудни максимално Синер и прати топката в аут - 0:15. Мощен диагонал от Григор и предизвикана грешка по правата от Яник - 0:30. Още една бърза неточност на италианеца - 0:40. Мощен начален удар по диагонала от полето за предимство - 15:40. Брилянтни действия на Гришо му позволиха да излезе на мрежата и чрез прекрасно воле да завърши точката - връщане на пробив за 1:1.

Унищожителен форхенд по обратния диагонал, изпратен в ъгъла на корта, отвори игрището и Димитров завърши край мрежата - 15:0. Този път хасковлията показа повече търпение, държеше ниско топката и Синер сбърка форхенда си по правата - 30:0. Сервис в тялото и 40:0. Упражнението е повторено успешно и втори пореден гейм - 2:1.

Ретур в аут за 15:0. Контриращ форхенд уинър по диагонала изненада Синер, който само изгледа топката как профучава покрай него - 15:15. Непредизвикана грешка от бекхенд на Гришо извеждат с едни гърди напред Яник - 30:15. Този път съдбата си върна услугата и ретурът на българина, закачайки мрежата падна от страната на съперника - 30:30. Неуспешен опит за минаващ удар по диагонала на Гришо - 40:30. Дълбок сервис на бекхенда и гейм - 2:2.

Фантастична къса топка, изпълнена зад основната линия печели първата точка в гейма за 29-годишния състезател. Пресилен форхенд по правата в първия удар след ретура - 15:15. Бърза неточност от Гришо дава преднина на Синер - 15:30. Нова непредизвикана грешка, този път по диагонала от форхенд - 15:40. Първата точка за пробив е отразена след къса размяна на удари - 30:40. Фамозен сервис, дълбок форхенд по диагонала, излизане на мрежата и печеливш смаш - 40:40. Комбинация сечен сервис по диагонала и форхенд по обратния такъв - предимство Димитров. Чудесна систематична атака по протежението на целия корт чрез форхенд сломи надеждите на италианеца в този гейм - 3:2.

Невърнат начален удар - 15:0. Фамозна къса топка на Димитров смрази Синер - 15:15. Пресилен форхенд на Яник в аут по дължина - 15:30. Лоша работа с крака и неуспешен слайс бекхенд на Григор - 30:30. Въпреки фантастичните отигравания в защита на Гришо, 19-годишният състезател излезе на мрежата и след воле по диагонала приключи разиграването - 40:30. Рисков ретур по правата в мрежата - гейм и 3:3.

Сечен сервис по диагонала, форхенд по правата и завършващо воле на мрежата за хасковлията - 15:0. Сервис-мрежа и нова точка, благодарение на печелившо стоп воле - 30:0. Този път филето на мрежата бе в полза на Сипер, който излезе принудително напред и завърши по диагонала - 30:15. Чудесен бекхенд по късия диагонал от тийнейджъра за 30:30. Дълга топка от посрещащия в аут - 40:30. Принудително излизане на мрежата от Григор, след това лошо изпълнение на къса топка при отдръпването назад и Яник се възползва - 40:40. Контра от форхенд по диагонала на Димитров след няколко сечени бекхенда и предимство. Грешка от бекхенд след ретур и 4:3.

Невърнат сервис от Гришо за началото на гейма - 15:0. Сечен бекхенд по диагонала в аут - 30:0. Фантастичен ретур-уинър по правата от бекхенд след ранно взимане на топката - 30:15. Нов ретур в аут - 40:15. Изключително дълбок форхенд с много въртеливо движение каца върху линията и геймовете отново са по равно - 4:4.

Комбинация 1-2 (сервис по диагонала - форхенд по обратния диагонал) за Димитров - 15:0. Два поредни ретура в аут - 40:0. Ювелирно изпълнение от бекхенд по правата позволи на нашия представилен да излезе на мрежата и да сложи точка на гейма - 5:4.

Ретур в аут - 15:0. Неточен форхенд по правата от Синер, който излиза встрани - 15:15. Този път същият му удар се получи, а отговор не последва - 30:15. Екстремен рефлекс на Григор, при който се разтегна максимално с форхенд диагонал и минаващ удар от бекхенд по правата - 30:30. Нов сечен бекхенд с много дълбочина, който изтласка назад италианеца и сбърка форхенда си по обратния диагонал - сетбол. Той е бързо реализиран, след като 2 поредни слайса от бекхенд бяха пласирани на основната линия и Синер отново сгреши, този път в мрежата - гейм и втори сет за Григор Димитров.

Трети сет

Страхотна първа точка, при която и двамата играха с максимална дълбочина, острота и топспин, като в крайна сметка Синер прати топката в аут по ширина от форхенд. Бърз негов аут от бекхенд и 30:0. Невърнат сервис и 40:0. Лоша преценка на Григор, тъй като спря да играе заради съмнения за топка в аут, която се оказа все пак на линията след проверка на съдията - 40:15. Слайс бекхенд и отново форхенд в аут на Яник - 1:0.

Пресилен бекхенд по дължина на Гришо след кратка размяна на удари - 15:0. Прибързан форхенд по диагонала на италианеца - 15:15. Сервиращият изтласка назад съперника си още от началото на разиграването и това му донесе успех - 30:15. Позиционна игра от двамата, при която 19-годишният тенисист не прецени удара си и той отлетя извън очертанията - 30:30. Бекхенд по късния диагонал на Гришо, който намери линията и матира Синер - мрежа за 30:40. Брутална размяна на удари по целия корт от двамата приключва с печеливш форхенд по правата от тийнейджъра. Висок слайс от бекхенд стана удобен на Синер, той излезе на мрежата и завърши безметежно - предимство. Дълго разиграване, смяна на темпото и търпение, донесоха точката за Григор след форхенд по диагонала в аут - 40:40. Отново филето на мрежата идва в помощ на италианеца, който излезе напред и с удар по диагонала си заслужи точката. Кик сервис към бекхенда и следващ удар в същата посока - 1:1.

Удивителна къса топка на българина за старт на гейма - 15:0. Непредизвикана грешка от форхенд за 15:15. Прибързан форхенд по правата на Яник в аут по ширина - 30:15. Притиснат до стената, Гришо опита минаващ удар от форхенд, но в аут - 30:30. Отличен сервис по правата - 40:30. Бекхенд на страничната линия от Синер и 40:40. Сервис, обратен диагонал и точка. Още един фантастичен сервис, слайс от бекхенд и аут на италианеца - 2:1.

Бекхенд в аут по правата от сервиращия - 0:15. Още една подобна неточност след демоничен сечен бекхенд от посрещащия - 0:30. Синер опита да завърши по диагонала с форхенда си след средно кратко разиграване, но в аут по ширина - 0:40. Тактиката на първата ни ракета отново даде резултат и след поредния сечен удар в краката на съперника, пробивът е факт - 3:1

Пресилен удар на Гришо по диагонала - 0:15. Отлична работа с крака, поредица от форхенди по двама диагонала и 15:15. Непредизвикана грешка от форхенд в мрежата на Яник - 30:15. Дълбок форхенд на хасковлията по обратния диагонал матираха италианеца - 40:15. Бекхенд по правата на сервиращия, но в мрежата - 40:30. Перфектен начален удар по правата - 4:1.

Ас на Синер за 15:0. Дълбок удар принуди Григор да изпрати форхенда си в аут и 30:0. Нова неточност бързо след началото на точката - 40:0. Сбъркан бекхенд по правата на младока - 40:15. Акция на мрежата от италианеца приключва с успех за 4:2.

Много добър начален удар по диагонала от дюс полето - 15:0. Форхенд в аут по дължина на Григор - 15:15. Сега обаче със същия удар, но по обратния диагонал отвори корта, излезе на мрежата и чрез смаш по правата приключи точката - 30:15. Твърде дълбок форхенд на местния състезател - 40:15. Рисков бекхенд по правата от дъното на корта отива в аут по дължина - 40:30. Форхенд по правата, излизане на мрежата и нов смаш - 5:2.

Невърнат начален удар - 15:0. Смаш в аут на Григор от голямо разстояние от мрежата - 30:0. Двойна грешка за 30:15. Къса размяна на удари, където Гришо не бе достатъчно прецизен и позволи на съперника да спечели точката. Сервис и къса топка от Яник за 5:3.

Брутално разиграване, при което Синер притисна максимално хасковлията и топка в мрежата. Чудесен сервис за 15:15. Непредизвикана грешка от форхенд в аут на нашенеца - 15:30. Отличен мерник на италианеца от силната си страна и 2 точки за връщане на пробива. Пресилен удар по правата от форхенд на празен корт връща в играта уморения вече съперник - 5:4.

Дълго разиграване, при което Григор опита първи да сложи точка на спора, но топката излита в аут по дължина - 15:0. Двойна грешка - 15:15. Футуристичен слайс, пласиран на основната линия, който изтласка Синер много назад и той не можа да контролира последвалия си удар, който е в аут - 15:30. Светкавичен ретур в тялото на съперника на второ подаване и два поредни мачбола. Форхенд в аут по дължина на Димитров - 30:40. Пресилен форхенд по правата в аут - 40:40. Нов сечен удар от обратната страна на Гришо и поредна сбъркана топка на италианеца - мачбол. Къса топка на хасковлията, но с прекалено много странично въртене - 40:40. Поредица от форхенди и слайсове изнервиха Синер и той отново бърка - топка в аут, мачбол. Сервис-мрежа и минаващ удар в аут - 40:40. Брутален сечен сервис по диагонала - предимство Синер. Два поредни слайса, след което обаче Яник излезе на мрежата, но този път бе разминат - 40:40. Сечен бекхенд на сервиращия, но в аут по дължина - пети мачбол. Точно, когато се очакваше Яник Синер да завърши край мрежата със смаш, той изпрати топката в мрежата и мачът приключи, съобщи "Moreto.net".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.