Оперната прима Цветелина Василева разказва за Турандот, една от коронните роли в богатия й репертоар и предстоящите спектакли на „Турандот“ с Държавна опера - Варна (снощи във Варна) и в София, НДК, зала 1, на 25 октомври 2020.

-Здравейте, Маестра! Къде подреждате Турандот в палитрата от героини, които сте пресъздали на сцената - Виолета, Дездемона, Тоска и още толкова други...

-В момента я поставям на първо място. „Турандот“ е любима моя опера, тя ме свързва и съдбовно с Варненската опера. В професионалния ми живот първата ми премиера с „Турандот“ бе на варненска сцена с Гена Димитрова в ролята на Турандот. Тогава аз изпълнявах ролята на Лиу и бях много впечатлена от начина, по който Гена изгражда образа на Турандот. Изпълнявайки Лиу и на други сцени, наблюдавах как се превъплъщават в този образ различни певици, но в моята памет Гена Димитрова ще си остане най-ярката Турандот.

-Става дума за онази знаменита постановка от 1994 година, когато Варненската опера представя „Турандот“ в Летния театър...

-Да. По-късно аз самата започнах да пея Турандот, харесвам тази героиня и отдавна я чувствам много близка. Преди няколко години получих предложение да изпея тази роля в Щатите, имах такъв голям успех, че получих предложения и за други постановки. Наистина, след всяка постановка, дори може да се каже след всяка репетиция и всеки спектакъл, артистът обогатява своя персонаж. Изкуството се ражда и усъвършенства именно в работата с диригента, режисьора, колегите и целия екип на постановката. Преди две години участвах в една много хубава постановка в Шанхай със страхотен италиански екип. Интересното в случая е, че китайските домакини внесоха някои корекции в образа, съобразени с тяхната традиция и това го обогати, а ми донесе и удовлетворение. Пяла съм със състава на Пучиниевия фестивал „Турандот“ в Торе ди Лаго, където е къщата-музей на Пучини. С тази постановка участвах и в Савонлина фестивал във Финландия.
Що се отнася до моята интерпретация, аз имам малко по-специално отношение към образа и по-друго вокално отношение към него. Моят глас не е гласът на Гена Димитрова, затова пригодих Турандот към моя глас и към моя натюрел.

-Ако драматизмът при Турандот произтича от двете й противоположни същности - първоначално жестока, а накрая влюбена, Вие поставяте акцент върху лиричната Турандот, която отговаря на Вашата същност...

-Да, за мен Турандот не е тази източна ледена принцеса, която е погубила много хора, следвайки някаква своя, неразбрана от другите, истина. За мен истинската Турандот се разкрива, когато среща за пръв път Калаф. Тогава се създава нейната истинска същност. Когато среща точния човек, в нея се зараждат непознати чувства и това става на неосъзнато ниво, дори извън наложения дворцов контрол...Това е Турандот, женствена, красива, щедра, променена от любовта.
Самата музика го подсказва, а и операта завършва метафорично с думите „Неговото име е любов. Любовта е светлина“. И наистина – „Турандот“ е опера за живота, любовта и смъртта. Както е и в живота – любов, живот, смърт. И лошото трябва да получи възмездие, а доброто - цялата почит на хората, както гласи веруюто на Пучини.
Няма да забравя вълнението, което изпитах в къщата-музей на Пучини в Торе ди Лаго. Усещаш сякаш присъствието на великия композитор сред обстановката, в която той е живял, сред многото снимки, които го показват на лов, в лодка, в красивия му дом. Всичко говори за това какъв голям естет е бил Пучини и колко много е обичал живота.

-Само един естет може да създаде толкова изящна музика...

-Музиката на „Турандот“ е много богата. Това е едно от най-ярките произведения на Пучини, може би най-хубавата му опера. Оркестърът е много разгърнат, достига на моменти симфонично звучене. „Турандот“ се откроява с широка гама от чувства – драматизъм, лиризъм, грация, хумор, даже гротеска. За мен, предполагам и за зрителите, най-интересен е ароматът на Изтока с неговото характерно звучене.

-Добре се познавате с екипа, с който ще изнесете спектакъла на „Турандот“ във Варна на 23 октомври и в НДК, София на 25 октомври.

-Да, така е. С Иван Момиров сме пели многократно тази опера в България и в чужбина. Той е един изключително гласовит изпълнител, който работи в дълбочина образите си. Като Калаф е един от най-добрите тенори, а аз съм пяла с мнозина от тях. Важното за Калаф е да има подходящия глас за тази роля. Щастлива съм да пея и с Илина Михайлова, и с Деян Вачков, с които сме се срещали и в други постановки и концерти. Надявам се да направим хубави спектакли както във Варна, така и в София, особено след като Маестро Найден Тодоров е на диригентския пулт.

-Цветелина Василева, винаги бляскава на сцената, каква е в живота?

-Цветелина Василева си е Цветелина Василева. Един нормален човек, който прави всички обикновени неща, свързани с бита и с близките хора. Радвам се на малките неща, един малък жест може много да ме трогне. Стремя се, особено в последно време, да не се задълбочавам. Напрежението около COVID ни промени, но за нас, хората на изкуството, независимо от условията, работата си остава, готвим се по същия начин за сцената, отговорността е една и съща.
Изкуството е ароматът на живота, то създава човека. Убедена съм, че без изкуство животът е невъзможен. А другото, каквото и да е, то непременно ще дойде.

Едно интервю на Виолета Тончева - ТПМЦ – Варна

 

Цветелина Василева
сопран

Завършила Музикалната академия в София, Цветелина Василева става лауреат на международните оперни конкурси „Т. Скипа“ и „Фр. Чилеа“, след които печели и специализация при знаменития Карло Бергонци в Ла Скала, Милано.
Световната критика възхвалява Цветелина Василева като оперното откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия. „Българското сопрано Цветелина Василева се откроява с огромен, изключително концентриран глас и динамично сценично присъствие, които веднага я превръщат в оперна звезда, още преди да е довършила първата си фраза“, пише „Сънди Таймс“ за ролята й на Шарка в едноименната чешка опера.
Това признание тя утвърждава с многобройни успешни премиери в най-престижните световни оперни театри и фестивали, като началото поставя дебютът й в ролята на Дездемона в Ковънт Гардън, Лондон.
В операта на Сан Франциско, Калифорния, дебютира с Леонора в „Трубадур“, а след това и с премиерите на „Отело“, „Коронацията на Попеа“, „Травиата“ и „Руслан и Людмила“ в гастрол на Мариински театър от Санкт Петербург.
С ролите на Мими в „Бохеми“, Амелия в „Бал с маски“, Леонора в „Трубадур“, Лиу в „Турандот“, Виолета в „Травиата“, Тоска и Аида, постига забележителни успехи в Берлин Щатсопера, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Севиля, Сантандер, Сантяго, Кардиф, Токио, Торонто, Москва, Прага, Букурещ, Белград, Солун и др., също на фестивалите в Единбург и Брегенц.
След триумфалния й дебют като Турандот в Уичита Гранд Опера, САЩ, продължава да триумфира с тази роля по света и у нас. В САЩ и Канада нейните гастроли продължават в Гранд Опера Хюстън с „Княз Игор“, „Аида“ и „Евгений Онегин“, в Балтимор Лирик Опера – с „Травиата“, в Торонто – с „Отело“, „Турандот“, „Бал с маски“, „Травиата“ и „Жана Д’Арк“ от Верди. Следват многобройни изяви в Детройт, Маями, Опера Пасифик – Калифорния, Канзас, Синсинати, Кентъки, Палм Бийч и др.
Безспорни върхове в нейната кариера са участията й в сезонните премиери в Метрополитън Опера, Ню Йорк с Леонора от „Трубадур“, с Мими от „Бохеми“, с Виолета от „Травиата“ и др. Певицата дебютира блестящо и в ролята на принцеса Матилда в операта “Вилхелм тел” от Росини в Уичита Гранд Опера, САЩ. На същата сцена успех и донася и Тоска.
Оперната прима е желан гост на концертния подиум в Албърт Хол в Лондон, Кремълския дворец в Москва, Джордж Уестън Хол в Торонто, Концертгебау в Амстердам и др., където пее със световни знаменитости като Балца, Джакомини, Хворостовски, Нетребко, Хосе Кура, Луис Лима, Фарина, Армилиато и др.
Във Варна Цветелина Василева дебютира като Лиу в „Турандот“ през 1994, а през 2015 за пръв път се превъплъщава и в ролята на Адриана Лекуврьор от “Адриана Лекуврьор”.


ТУРАНДОТ
от Джакомо Пучини

Варна - 23.10, 19.00, Основна сцена

София, НДК - 23 октомври, 19.00, зала 1

Диригент Найден Тодоров
Постановка и сценография Кузман Попов
Режисьор Еди Ловалио
С участието на:
ТУРАНДОТ - Цветелина Василева
КАЛАФ - Иван Момиров
ЛИУ - Илина Михайлова
ТИМУР - Деян Вачков
ПИНГ - Пламен Димитров
ПАНГ - Момчил Караиванов
ПОНГ - Пламен Райков
МАНДАРИН - Свилен Николов
ИМПЕРАТОР - Христо Ганевски
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна и Варненска та детско-юношеска опера.
Копродукция с Parma OperArt.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.