Европейските държави трябва сериозно да се замислят върху новата реалност, при която САЩ вече няма да се стремят да играят ролята на световен лидер, както бе преди. Такова мнение изрази германският канцлер Ангела Меркел в интервю за редица европейски вестници, включително и за британския “The Guardian”.

„Израснали сме с мисълта, че САЩ искат да бъдат световна държава. Ако сега САЩ искат да спрат с изпълнението на тази роля по собствена воля, би трябвало сериозно да се замислим върху това”, смята Меркел.

Тези нейни дума са отговор на решението на президента Доналд Тръмп да съкрати американския контингент в Германия от 35 000 до 25 000 военнослужещи, защото според него Германия не харчи достатъчно за отбраната в рамките на НАТО.

„Ние, в Германия, знаем, че трябва да харчим повече за отбрана, достигнахме значително увеличение (на разходите) през последните години и ще продължим този път за увеличаване на нашия военен потенциал”, каза Меркел, цитирана от “Днес+”.

„Вижте света, Китай или Индия. Има солидни основания да се съхрани обвързаността с трансатлантическата отбранителна общност и нашия общ ядрен чадър. Но, разбира се, Европа трябва да поеме по-голямо бреме (на разходите) в сравнение с времето на Студената война “.

Ангела Меркел засегна и отношенията с Русия, с която Берлин трябва да продължи конструктивния диалог. „Има дори причини да продължи конструктивния диалог с Русия. В такива държави като Сирия и Либия, които се намират в непосредствена близост до Европа, стратегическото влияние на Русия е огромно. Затова аз ще продължа да се стремя към сътрудничество”, каза Меркел. Тя добави, че „хибридната война и методите за дестабилизиране са модели за поведение на Русия”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.