Това, което става след „Панорама“, не решава нито един въпрос на свободата на словото, заяви в предаването „Политически некоректно“ по БНР водещият на коментарното предаване по Българската национална телевизия Бойко Василев.

„2013 година „Панорама“ правеше абсолютно същото. Екипът на „Панорама“ беше същият и се случиха няколко подобни ситуации, включително ситуации с хора, които се повториха. Реакциите в обществото обаче са други и аз си задавам въпроса защо и какво се промени оттогава“, отбеляза Василев.

Като промяна за изминалите седем години телевизионният водещ отчита „нашата зависимост от социалните мрежи“.

„Това, че заради социалните мрежи ние сме все повече и повече в собствените си балони, ние сме все повече и повече затворени в това, което ние мислим и което мисли най-близкия ни приятелски кръг, че все по-трудно изтърпяваме другото мнение и наред с всичко това – след Фейсбук всичко е лично.“

Ескалацията започна да нараства след предаване, в което участваха Даниела Дариткова и Корнелия Нинова, чието извеждане от сградата на БНТ беше проблематично. Последва агресия спрямо други участници като политолога Стойчо Стойчев. След последното издание на предаването със засилена охрана сградата на БНТ напусна евродепутатът Андрей Новаков.

Как се стигна до яйцата и затягане на обръча на обсадата? След казуса с Дариткова и Нинова като че ли се създаде впечатлението, че „Панорама“ може да бъде сцена на подобен вид политическа акция, допълни Бойко Василев.

Не мога да се оплача от агресия срещу „Панорама“, посочи той. По думите му това не е атака срещу „Панорама“, той не се чувства атакуван лично и не „Панорама“ е целта на тези протести.

Според Бойко Василев случващото се по време на живото излъчване на предаването и след приключването му повдига въпроса можем ли да се разберем по въпроса, че човешкото достойнство е неприкосновено.

„Че никой не обича да бъде унижаван лично, да бъде обграден и гонен от много хора и това да бъде превърнато във видео и това видео да стои в интернет още 100 години.“

„Може да има една политическа крайна цел: част от гостите, които са от управляващите или свързани с тях, да престанат да идват или да има политическа цел – те да бъдат показани в унизено, обградено положение“, смята водещият. Бойко Василев не изключва да има и друга цел – „Панорама“ да се промени“.

Телевизионният водещ обясни, че „Панорама“ отразява протестите от ден първи, по най-различни начини - с пряко участие в ефир на протестиращи или на застъпници на тезата на протестиращите анализатори, както и чрез участието им в репортажи на запис.

От началото на протеста е имало няколко издания на предаването, като във всяко едно е имало присъствие на протеста под различни форми, отбеляза Василев. „На живо в студиото е имало трима или четирима от протестиращите.“

Обществото плаща на обществените медии, за да има в тях редакционна независимост, припомни Василев.

„Не се сещам за толкова неудобен за всяка власт формат. Излиза актуалната власт, говори и след това говори някой друг. Тезата на властта може да бъде подложена на антитезата на опозицията и на гражданското общество, но според мен е честно всеки в студиото да може да отговори на всеки зададен към него въпрос.“

„Ние трябва да зададем критичните въпроси на всички. Трябва да им ги зададем тогава, когато са слаби, но преди всичко да им ги зададем тогава, когато са силни“, вярва журналистът.

„Има битки, които завършват успешно и които са тихи битки, защото завършват успешно. Когато стане скандал означава, че битката е стигнала до момент, в който трябва да стане публична“, изтъкна Бойко Василев.

„Ако искат журналистиката на диалога да има шанс във време, в което всеки крещи от първо лице единствено число, нека се съобразят с човешкото достойнство на гостите, които сме поканили – да изразят различни мнения, да влязат в спор, да бъдат критикувани, да бъдат репликирани, но да излязат от това студио с чувството, че достойнството им ще бъде защитено“, апелира Бойко Василев към протестиращите, които се канят и следващия петък вечер да бъдат пред БНТ.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.