Починал е варненецът, който преди дни бе установен с положителна проба за COVID-19. 55-годишният ромски пастор бе първият случай с коронавирус в Морската столица от близо месец. В последствие стана ясно, че има още 2 случая на установени с положителна проба, контактни на пастора, който се заразил, обикаляйки Родопите.
В Пловдив също има заразен ромски пастор, който е обикалял същите райони, които и варненския. Той е 54-годишен , посетил е преди дни личния си лекар, като му е поставена диагноза пневмония и е изпратен за домашно лечение. Има 4 доказани случая на заразени от негово обкръжение. Състоянието на пастора от Пловдив, намиращ се в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив също е влошено.

"След установената положителна проба лицата, които са били контактни със заразения, също са тествани и са установени още 4 лица, с положителни проби. Те са поставени под 14 дневна карантина в домашни условия, която се следи и спазва стриктно. Лицата не проявяват симптоми на заболяването и са в добро общо състояние. Всички те обаче са имали доста контакти през последните няколко дни, взети са проби на всички контактни лица, но не всички са с готови резултати към момента и в тази връзка е възможно да има още заразени", коментира кметът на Перущица - Мария Витанова. Това е причина днес временно ще бъде блокирано движението на жителите на кв.”Запад” извън него.
 

Както съобщи “Moreto.net”, евангелистка сбирка, на която са присъствали около 50 души от цялата страна се е състояла в ромския квартал "Запад" в Перущица. Починалият пастор от Варна и този, настанен в Пловдив, са присъствали на религиозното събрание, заяви Каназирева, областен управител на Пловдив.

Контролът от здравните власти е затегнат. Кметът на Варна съобщи, че общинска фирма ще дезинфекцира ежедневно автогарата, жп гарата, подлези, както и ежедневно автобусите и тролейбусите ще бъдат дезинфекцирани. Няма да има временно таксуване на „синя зона“.

„Възрастните хора са изключително уязвими. Те са зависими от нас. Прекратили сме всякакъв личен контакт на нашите служители с хората. Оставяме им храната и лекарствата до вратите, няма личен контакт“, заяви доц. Димитър Ставрев – отговорник за звеното в БЧК, което подпомага възрастни хора.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.