Изборните секции отвориха врати в цяла Полша, където днес се произвеждат президентски избори, на които настоящият държавен глава Анджей Дуда ще се опита да спечели втори мандат, предадоха световните агенции.
Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще продължи до 21 ч. местно време. Тогава ще бъдат оповестени и данните от екзит пол.
За президентския пост се борят общо 11 кандидати. Сегашният държавен глава Анджей Дуда е подкрепян от управляващата партия "Право и справедливост". Главният му съперник е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия "Гражданска платформа". Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня, лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш, Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.
БТА припомня, че ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, събрали най-много гласове на първия тур. Последните социологически проучвания предполагат, че почти сигурно ще има втори тур. Данните от анкетите прогнозират 40 процента за Дуда на днешното гласуване и 29 процента за Тшасковски. Най-вероятно именно те двамата ще се борят за президентския пост на втори тур
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.