Катрин Иванова, Ваня Габерова (в центъра), Бисер Джамбазов, Орлин Русев и Иван Стоянов. Снимка Колаж - Би Би Си

Петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата". Дейността им е била осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова - български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк - бяха арестувани през февруари тази година. Прокурор Катрин Селби заяви пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала в полза на Русия наблюдение на посочени им цели.

Целта на наблюдението е била да се помогне на Москва да извършва операции, с които да навреди на тези цели, включително потенциални отвличания, отбелязва Би Би Си. Лидер на организацията им е бил Русев.

Не е било отправено искане за освобождаване под гаранция и петимата останаха в ареста. Те ще се явят на следващо от заседание пред лондонския съд "Олд Бейли" на 13 октомври. На Русев, Джамбазов и Иванова вече са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с документи за самоличност, и се очаква те да се явят пред същия съд в четвъртък, за да отговарят по тези обвинения.

Засега няма коментар от руското посолство по повдигнатите срещу българите обвинения, отбелязва Ройтерс.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.