Родители, получили от държавата таблети, за да учат децата им онлайн, ги залагат или направо продават техниката. Това е установил министърът на образованието Красимир Вълчев.

Именно с тези случаи той обоснова нуждата от присъствено обучение в училищата въпреки продължаващите случаи на COVID-19.

“Голяма част от родителите са неангажирани, още по-ясно се видя в обучението в електронна среда. Получих клипове и видях в обособените квартали, че проповедите вървят по телефоните, но не и обучението в електронна среда. По един проект бяха предоставени такива устройства. Голяма част от тях до вечерта бяха продадени или заложени, или препродадени”, обясни той пред училищни директори.

Ако родителите искат детето им да учи от вкъщи след 15 септември, трябва да подадат заявление в училище. Те трябва да декларират, че ще осигурят ангажираност на детето, както и техническите предпоставки за осъществяване на учебния процес в електронна среда. Директорите пък ще дадат мнение каква е била ангажираността на ученика през предходната година. Разрешението обаче ще се дава от шефовете на образователните инспекторати.

“Не искаме тази възможност да се превръща в широко отворена врата за злоупотреби. Има над 15% ученици, които имат под 70% средна посещаемост. Отсъственото не може да е алтернатива на присъственото обучение”, каза още Вълчев. Имало солиден консенсус, че децата трябва да тръгнат присъствено. Министърът каза още, че ще се купят 60 000 компютъра за учениците и 20 000 за учителите.

Всички училища вече са взели мерки срещу заразата, убеден е Вълчев. Училищата, които нямат топла вода, били 330, сега са 240, но и в тях проблемът щял да бъде разрешен. Всяко училище било избрало собствен комплекс от мерки, защото са различни като брой ученици, архитектурна среда и сменен режим, обясни той.

“Обърнахме се към директорите навсякъде да бъде осигурена топла вода. Топла вода нямаше в около 30 училища в София, 10 поискаха финансова подкрепа, останалите поеха ангажимента да се справят сами” каза Йорданка Фандъкова.

С термокамери и класни стаи на открито ще започне новата учебна година в Основно училище “Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново. В бившия логопедичен кабинет ще е т.нар. зелена стая, предназначена за ученици, които са проявили неразположение или са с повишена температура. Стаята е обновена, за да е уютна за децата.

Йонизатори, които прочистват въздуха от вируси и освежават климата, ще бъдат монтирани в класните стаи на общинското иновативно училище “Ал. Г .Коджакафалията”. Пловдивски директори пък се тревожат, че учениците ще се движат по едно и също време в градския транспорт и призовават общината да пуснат повече автобуси в пиковите часове, съобщи "24 часа".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.