За първи път от шест седмици насам Великобритания регистрира рекорден ръст на заразените с коронавирус, предаде Дейли мейл.

Само за ден в страната положителни проби са дали 1062 души, което е най-големият дневен ръст от 25 юни насам.

По ирония на съдбата новината за многото нови заразени идва точно една седмица, след като премиерът Борис Джонсън прогнозира идването на втора вълна от вируса.

На 25 юни беше съобщено за рекорден брой заразени – 1118 случая за ден. Към днешна дата случаите на COVID-19 в страната са общо 310 825.

Това доведе до множество предупреждения от страна на властите хората да се пазят, да спазват дистанция, да носят маски и често да дезинфекцират ръцете си.

Шотландия днес съобщи за 48 нови случая, а Уелс – за още 26.

Драстичният ръст на цифрите – спрямо 758 вчера, може да се окаже лоша изненада за десетките хиляди по плажовете, които от петък вечер изпълват плажовете на страната без спазването на никакви санитарни мерки и без необходимата хигиена.

И докато данните за новите заразени са стряскащо високи, то броят на смъртните случаи за денонощие остава сравнително нисък – починали са още осем поданици на Кралството, а Шотландия и Уелс не съобщават за повече жертви.

Пациентите, починали във Великобритания, са на възраст между 45 и 89 години, и всички те са с придружаващи заболявания. Най-много смъртни случаи има в Мидландс – четири, три са регистрирани в Североизточен Йоркшир, два в Източна Англия и един в Лондон.

Северна Ирландия спря да съобщава данните си за новите заразени с вируса през почивните дни, така че данните за положителни случаи са само за Великобритания.

Мрачната статистика за новите болни идва точно в момент, в който здравните власти правят епидемиологично проучване, което установи, че рискът от заразяване с вируса в класните стаи е минимален. Това оказа допълнително влияние върху властите да отворят окончателно училищата за присъствена форма на обучение през тази есен.

Премиерът Борис Джонсън дори обяви възобновяването на присъствените часове за “национален приоритет” , като за тази цел бе планирана и рекламна кампания, която да убеди уплашените родители да върнат децата си в клас.

Учителите, синдикатите и комисарят по въпросите на децата също се изказаха в полза на това децата да се върнат в училищата, напук на министъра на образованието, който отказа да издаде заповед децата да носят маски в клас и да бъдат регулярно тествани за коронавирус.

Статистиката за повишена заболеваемост идва на фона на повишаващото се недоволство от разхлабването на мерките в страната, съобщава "БГНЕС".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.