Все още по-ожесточени са военните действия между силите на Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах въпреки призивите на световните лидери за край на боевете, при които от неделя досега загинаха почти 130 души от двете страни.

129 души, включително цивилни, са загиналите до момента в конфликта, който наново се разгоря миналата неделя.

104 войници и 8 цивилни са жертвите от арменска страна.

Азербайджан не съобщава за загинали военни, но в статистиката са записани 17 убити цивилни при обстрел от арменска страни.

Двама френски журналисти от в. "Монд" са в критично състояние след обстрел от азербайджански сили в арменски град, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от арменското правителство.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че при сблъсъци през нощта и тази сутрин са убити стотици азербайджански военни, свалени са били три хеликоптера и са били унищожени 15 бронирани машини и дронове.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта са проведени "смазващи артилерийски удари срещу позиции на арменските сили в окупирани територии", като арменски бойци са се оттеглили навътре от фронтовата линия и отрече твърденията на Ереван за свален хеликоптер.

Азербайджанци от цялата страна, годни за бойна служба, доброволно се присъединяват към армията:

“Чакахме този ден, надявам се, че ще освободим Нагорни Карабах и всички наши войници ще се завърнат живи и здрави“.

Междувременно сепаратистки лидер в Нагорни Карабах се зарече:

“Войната ще свърши и резултатът от нея ще бъде победа за нас и загуба за Азербайджан“.

Лидерите на Азербайджан и Армения към момента отхвърлят идеята за диалог.

Декларацията за независимост от Азербайджан на Нагорни Карабах доведе до война в началото на 90-те години на миналия век, при която загинаха 30 000 души.

Регионът не е признат за независима държава от нито една страна, включително Армения.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.