Не слагайте много олио в лютеницата, защото няма да стане по-вкусна, а ще се разкашка. Сложете малко, после като я извадите, за да си хапнете с ракийка, със сиренце, на топло хлебче – тогава, ако искате повече мазнина, сложете още.

Съветът е на Ангел Ангелов от Академия “Кулинарен историк” към Фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство”. Срещаме се с Ангелов по време на четвъртото издание на Фестивала на розовия домат. В Quartal Food Park експертът заедно с шеф Юри Велев приготвят лютеница по оригинална рецепта.

„Заедно с колегата Ангел правим лютеница вече традиционно няколко години. Хората имат интерес, използват се розови домати, патладжани, чушки, всичко е произведено от български производители”, каза шеф Юри Велев.

Той не дава точно време, необходимо за приготвянето на вкусна лютеница. „Това е като правенето на любов”, каза той и допълни: „Никога не знаеш кога ще стане лютеницата, никога не знаеш кога всичко ще бъде както трябва.

Рецептите са различни, повече чушки, по-малко патладжани, малко моркови, могат да се слагат и други неща, много любов, най-вече розов домат и постоянно бъркане. Накрая слагаме, разбира се, и сол, може да се сложи и олио. Но най-важното е да го правиш с любов, с желание”, подчерта шеф Юри Велев.

В сезона за варене на лютеница Ангел Ангелов посъветва тавата или казанът, в който ще се вари вкусната зимнина, да не е калайдисан скоро и са лъскави. Причината – такива тави често се калайдисват с припой за улуци, в които има много олово, съобщи агенция "БГНЕС".

Снимка БГНЕС

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.