Космическият туризъм е готов за полет.

Планираното пътуване на Ричард Брансън до ръба на Космоса приближава зараждащата се индустрия до реалността, макар че могат да минат години, преди повечето пътници да могат да си го позволят, пише Wall Street Journal.

Брансън и още петима души ще пътуват на космически кораб на Virgin Galactic Holdings, който ще ги отведе на 50 мили над Земята. Това ще е първият полет за Virgin Galactic с това, което компанията описва като пълен екипаж, който ще включва милиардера предприемач, трима директори от компанията и двама пилоти, които ще управляват космическия кораб.

Компанията твърди, че полетът е поредният тест на нейната технология и е първият, откакто Федералната авиационна администрация миналия месец даде разрешение за извършване на полети в Космоса с пътници. Virgin Galactic твърди, че очаква да започне такива пътувания от следващата година. Засега неделният полет ще служи като поредна потенциална валидация за индустрията за космически туризъм, която ще трябва да привлече заможни пътници, за да набере скорост.

Космическите полети с хора, които не са приоритет за правителствените агенции, имащи научни цели и политически съображения, привличат интереса на инвеститори и компании, които виждат нови възможности за създаване на индустрия за космически туризъм. Милиардери като Брансън, съоснователя на Amazon.com Джеф Безос, изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и други, се обзалагат, че търсенето в тази сфера ще създаде един изцяло нов бизнес и опит.

„Целият този бизнес ще даде на хората усещане за страхопочитание и за великолепието на Комоса“, коментира главният изпълнителен директор на Virgin Galactic Майкъл Колглазиър в скорошно интервю.

Virgin Galactic не разкрива по колко планира да таксува за билети, когато възобнови продажбите. Компанията, която спря маркетинга си през 2014 г., е взела до 250 хил. долара депозити за всеки от бъдещ полет, сочи последният ѝ годишен отчет. Някои анализатори смятат, че компанията може да прибере до 400 хил. долара на билет. През май мениджърите на компанията заявиха, че продажбите на билети ще бъдат подновени около времето, когато Брансън ще се отправи на първия си полет.

„Не се съмнявам, че ще има интерес към това, не се съмнявам, че ще има клиенти, които искат да го направят“, твърди Рон Епстийн, анализатор на аерокосмическата индустрия в Bank of America. „Просто е трудно да се каже за колко време. Не е очевидно колко е голям“.

Virgin Galactic характеризира интереса към полетите като солиден и твърди, че има приблизително 600 резервации за бъдещи космически пътувания, подкрепени с над 80 млн. долара депозити. При обсъждане на търсенето миналата година, компанията посочи около 2 млн. души с нетно богатство от над 10 млн. долара през 2019 г.

„Вярваме, че търсенето ще е наистина голямо. Мисля, че виждате вълнението около идеята за човешки космически полети и го наблюдавате при много играчи на пазара“, обяви Колглайзър пред инвеститори през май.

Директори твърдят, че Virgin Galactic ще генерира 1 млрд. долара годишни приходи от всеки експлоатиран от нея космодрум. За 2020 г. фирмата отчете 273 млн. долара загуба.

Полетът на Брансън трябва да бъде осъществен от първото подробно съоръжение на компанията, намиращо се в Лас Крусес, Ню Мексико. Веднъж достигнали Космоса, пътниците на борда ще могат да се реят в безтегловност за няколко минути и да надникнат през дузина кръгли прозорци навън, от които ще се открива гледка към Земята.

Virgin Galactic не е единствената, която се опитва да изгради бизнес около космическите полети. Blue Origin на Джеф Безос е планирала полет за 20 юли. На борда ще е той, брат му и още двама души. Компанията разглежда и възможности за работа с правителствени клиенти и такива, свързани с националната сигурност, а миналата година беше избрана за партньор по разработката на космически кораб, който да отведе астронавти до Луната през 2024 г.

Space Exploration Technologies, или SpaceX, на Илон Мъск, успя да превози астронавти до Международната космическа станция и обратно, а сега работи с НАСА по кораб, който да достигне до Луната. И все пак SpaceX също планира първата си цивилна мисия в космоса за по-късен момент от тази година.

До 2030 г. космическият туризъм може да генерира близо 4 млрд. долара приходи за въпросната година, сочи прогноза на анализатора на UBS Майлс Уолтън, съобщава „Investor.bg" .

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.