Западна Европа експериментира с еднополови семейства, имиграция и атеизъм, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Орбан, националист, който управлява от повече от десетилетие, направи изказването си при откриването на паметник, посветен на Трианонския договор, подписан след Първата световна война и който преначертава границите на Европа.

"Западна Европа се отказа от християнска Европа и вместо това експериментира с безбожни теории, еднополови семейства, миграция и отворени общества", каза унгарският премиер в словото си.

По думите му паметникът, който представлява рампа, дълга 100 м и широка 4 м, вкопана в една от улиците близо до сградата на парламента в Будапеща, е повик към централноевропейските страни да затвърдят съюза си и да се обединят около "полския флагман".

В Полша, основния съюзник на Унгария в Централна Европа, управляващата партия "Право и справедливост" следва социално консервативна програма, откакто дойде на власт през 2015 г., и превърна противопоставянето на "ЛГБТ идеологията" в основен стълб на своята изборна стратегия, отбелязва Ройтерс.

В Унгария според правозащитни организации враждебността срещу представителите на ЛГБТ общността се е засилила, откакто през 2018 г. Орбан е спечелил третия си мандат.

Самият Орбан почти не е критикувал гей браковете, но председателят на парламента - и дългогодишен приближен на Орбан - сравни осиновяването на деца от хомосексуалисти с педофилия.

В края на миналата седмица от общински сгради в Будапеща бяха смъкнати две знамена с цветовете на дъгата, което накара посолството на САЩ да предупреди, че неонацистките групи не бива да бъдат толерирани.

Много унгарци все още гледат на Трианонския договор като на национална травма, защото той е отнел две трети от териториите на Унгария и е оставил милиони унгарци да живеят на територията на съвременните Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна.

По стените на паметника посетителите могат да прочетат имената на над 12 000 градове и села, които допреди договора са били част от Унгария. Гранитен блок, разделен на няколко части, огражда пламък.

Орбан предоставя гражданство на етнически унгарци, живеещи извън границите на Унгария, а също и правото да гласуват на избори, като част от усилията си да възстанови накърненото чувство за национална гордост, отбелязва Ройтерс. Техните гласове помогнаха на Орбан да си осигури сериозно мнозинство на парламентарните избори, пише "БТА".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.