Закуските във Варна ще поскъпнат с до 7 %, или с около 10 стотинки, за да оцелее браншът. Новината съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, който работи в бизнеса със ситничарски изделия.
Според него това се налага, тъй като оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г. Някои от пекарните вече са вдигнали цените, други предстои да го направят, трети са затворили, тъй като не са успели да се справят с кризата, съобщава “Moreto net”..
„Това е мярка, която се прилага в краен случай, когато са изчерпани всички други възможности и икономическата логика не ни позволява да работим на загуба. Тогава прибягваме до този метод, за да оцелеем на пазара.
Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% ще е скокът. Това означава около 10 стотинки. Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки“, коментира Иво Бонев.
Той подчерта, че първата и основна причина за поскъпването на закуските е падането на оборотите. Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата и съответно вдигането на осигуровките за работещите в бранша.
Към допълнителните разходи на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които макар и еднократни, са разход за бизнеса.
„Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на основната ни суровина - брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по веригата се очаква да скочи и цената на хляба.
Бонев разказа, че във Варна вече има няколко фалирали фирми сред колегите, които освобождават работници и помещения.
11 юли 2020, 16:45 Екип на Паралел 43