Снощи Варна посрещна първите за това лято организирани туристи от Израел, съобщава БНТ.

Това стана възможно след като израелските власти отмениха 14-дневната карантина за пристигащите от България граждани. Изискване на българската страна обаче е влизащите туристи от Израел да имат отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуването.

Самолетът с пасажерите от Тел Авив кацна снощи в 20.00 часа - както беше предвидено по разписание.

До края на септември на Летище Варна има планирани 79 полета с израелски туристи. Полети има и до Бургас. Първите два самолета там ще кацнат след два дни. А до края на септември се очакват още 68 полета по линията Тел Авив - Бургас.

Израелските туристи пристигат, но сезонът за германците в курортите по Северното Черноморие приключи с месец по-рано. Причината за това е, че Германия постави в забранителния списък за пътувания областите Варна и Добрич заради увеличения брой на заразените с COVID-19. Но там се намират най-големите комплекси по Северното Черноморие - "Албена", "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Отмяната на резервации на германски туристи по северното Черноморие вече е факт. И за да не губи морският туризъм като цяло, туроператорите се опитват да пренасочат германците на юг.

Според туроператорите обаче, ситуацията може да се промени, ако за морските ни курорти има отделна информация за заболеваемостта от COVID-19 и те бъдат извадени от общата статистика.

Донякъде румънците и българите за почивните дни спасяват сезона по Северното Черноморие. Но се появи друг проблем - алеите на Златни пясъци се оказват тесни за автомобилите им.

В курорта Албена се готвят поетапно да затварят хотелите. От 20 работещи това лято, 5 вече не посрещат гости. В момента там има около 6000 туристи, като миналата година по това време са били близо 14 000. Все пак курортът ще продължи да работи до края на септември.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.