Жителите на село Кичево, община Аксаково, отпразнуваха Гергьовден с курбан за здраве, съобщи БНР. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия.

От 5 часа тази сутрин в двора на храма вариха курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският борбен дух ще пребъде.

Тази година заколиха две агнета с близо по около 35 кг. живо тегло едното. В големите тенджери имаше около 80 порции, но при добро желание и стотина души могат да се нахранят, каза Пламен.

Майсторлъкът на хубавия курбан е в прясното агнешко месо и подправките. Основен помощник в готвенето и подправянето е 72-годишната Недялка. Много се вълнува на този ден, защото синът й се казва Георги. Кръстили го на баща й по стара традиция да се кръщават децата на дядовците си. Семейството й е от Елховския край. Преселват се във Варна и до сега Недялка живее там, но преди няколко години синът й решава да се премести на село. Купува дворче в Кичево, прави къща и от 6-7 години е местен жител.

Много са важни подправките за курбана, разказа леля Недялка. В тензухче се завиват лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бахар, мащерка, целина и девесил и се поставят във врящия курбан. Така се поемат миризмите без да се разпръскват подправките в чорбата, после се изваждат и остава чист бистър бульон. А курбанът става много вкусен.

По традиция в Кичево на Гергьовден има и панаир. Десетина търговеца са разположили сергии в центъра на селото. Продават захарни петлета, локуми, захарен памук, сладолед и детски играчки.

От няколко дни атракция в селото е и подвижен бар за крафт бира и други напитки. По-възрастните хора, които не са чували за крафт напитките, били силно впечатлени и много ги харесали. Вече си пият кафето и капучиното на мегдана до подвижния бар на колела, който варненци знаят от няколко години, защото обикновено работи във Варна. Сега обаче собствениците са решили да отседнат в Кичево – на чист въздух, на тишина и спокойствие и сред усмихнатите местни жители.

Всички са доволни, а за празника си пожелават първо здраве, после щастие и много любов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.