Около 600 автомобила с поддръжници на президента Доналд Тръмп преминаха през центъра на град Портланд, щата Орегон, при което се стигна до сбивания между тях и участници в контрапротест, а един човек беше прострелян смъртоносно, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно дали смъртният случай е свързан с конфликта между двете групи. Според репортер жертвата е бял мъж.Полицията съобщи, че е извършила няколко ареста във връзка със сбиванията.

Най-големият град в Орегон е сцена на ежевечерни протести от три месеца насам след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, припомня АП.

По-рано снощи Алекс Казик, организатор на моторизираното шествие в подкрепа на Тръмп, заяви пред събралите се, че това не е протест, а проява на почит към един президент, който той определи като велик.

Участниците в шествието се сблъскаха с протестиращи от движението "Животът на чернокожите има значение", които се бяха събрали в центъра за протест.

На видеозаписи се вижда как поддръжници на Тръмп стрелят по участници в контрапротеста с топчета пейнтбол, които в отговор ги замерват с различни предмети.

Междувременно стана ясно, че американската прокуратура планира да поиска изключително продължителни присъди за полицаите, обвинени в убийството на чернокожия Джордж Флойд, предаде Франс прес.

Причината е начинът на причиняване на смъртта, сметнат за проява на особена жестокост. Освен това жертвата е била в уязвимо положение в момента на извършване на деянието и полицаите са злоупотребили със служебното си положение, подчертава прокурор Кийт Елисън.

Насилието е извършено пред множество свидетели, включително деца, добави той. С тези аргументи прокуратурата планира да поиска по-продължителни присъди от препоръчваните обичайно, показват документи, предадени в петък на съда.

Смъртта на 46-годишния Джордж Флойд беше причинена от бившия полицай Дерек Шовин и трима негови колеги - Джей Кюн, Томас Лейн и Ту Тао. Шовин е обвинен, че е притискал врата на Флойд с коляно в продължение на близо 9 минути, припомня АФП.

Очаква се делото да започне през март 2021 година, припомни "dir.bg", цитиран от "standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.