Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.

Сред приоритетите, които тя изтъкна, са и специализираните форми за туристически услуги, предлагани у нас – здравният туризъм и СПА пакетите, които заедно с останалите перспективни ниши имат много добра база за развитие. Тя подчерта, че страната ни е с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), и се стреми максимално да облекчи условията за посещения, инвестиции и бизнес в сектора при спазване на строг хигиенно-санитарен контрол.

Вицепремиерът посочи, че от вчера в България са в сила единни правила за българските СПА и ски курорти, които гарантират сигурно и здравословно пребиваване.

В дискусията с представители на водещите турски сдружения в сeктора участие взеха лидерите на Съвета за външноикономически връзки на Турция DEIK, Турската асоциация на инвеститорите в туризма TTYD, Асоциацията на турските пътни агенции TURSAB, Хотелската асоциация на Турция TUROB, Федерацията на турските хотелиери TÜROFED, заместник-министърът на културата и туризма на Турция Надир Алпаслан.

Николова акцентира, че българските туристи са сред трите най-важни пазара за Турция с над милион и половина посещения на година. Същевременно през 2019 отчетохме рекордните близо 650 000 пътувания с цел почивка на турски граждани у нас. В рекламната стратегия на Министерството на туризма, адаптирана към предизвикателствата на глобалната пандемия, Турция е приоритетен пазар.

Хиляди турски граждани избират България като туристическа дестинация. През 2019 общият брой на посещенията им с тази цел е 648 740, което е ръст от близо 4% спрямо 2018. Също през 2019 Турция бе топ туристическа дестинация за българските граждани с над 1,6 млн. визити (увеличение със 7% спрямо 2018).

Бизнес туризмът е сред водещите цели за турските туристи, пребиваващи у нас. През 2019 този вид посещения са били над 183 хил., или 28% от всички, а от началото на 2020 са около 104 хил. - близо половината от всички туристически визити от Турция.

Българските зимни курорти също имат добра популярност в Турция. През зимния сезон на 2020 над 15 хил. туристи от южната съседка са отседнали в Банско, Боровец и Пампорово. Въпреки затворените граници на останалите страни от ЕС България проявява добра воля да осигури безпрепятствен транзит за турските граждани през своята територия.

Заместник-министърът на културата и туризма на Турция Надир Алпаслан увери гостите, че институцията работи активно с бизнеса, за да насърчи двустранния туристообмен. Турското министерство заедно с други ведомства е разработило сертификационна програма за услугите по настаняване, изхранване, транспорт и пр., в която с цел безопасен туризъм са разписани основни правила за хигиена и социална дистанция при максимално ниво на сигурност. Зам.-министърът изрази готовност тази информация да бъде предоставена на българските партньори. Няма причина България да не бъде включена в някои от над 100-те нови проучвания за туристически маршрути, прогнозира Алпаслан.

Оя Нарин, председател на управителния съвет на Турската асоциацията на инвеститорите в туризма TTYD, отбеляза на практика неограничените възможности на турските инвеститори в туризма. Вярвам, че с края на пандемията и с увеличаване на възможностите за пътуване отношенията между двете страни ще се задълбочат. Интересни за турските инвеститори в туризма са сектори като СПА и голф. Тя изрази увереност, че през пролетта ще има готовност за провеждане на разговори за конкретни инвестиционни проекти.

Свои становища за разширяване на двустранното партньорство изказаха също Фируз Баалъкая, президент на Асоциацията на турските пътни агенции TURSAB, и Мюберра Ересин, президент на Хотелската асоциация на Турция TÜROB. Отбелязано бе, че през 2018 турската страна е обсъждала сътрудничеството в областта на здравния туризъм и възможностите за съвместна промоция на трети пазари. България разполага с прекрасни дадености за развитие на СПА туризма, който може да бъде промотиран. Съществува потенциал и за партньорство в обмена на ученици и студенти по специалности, свързани с хотелския бизнес.

Според Ялчън Айдън, представител на Федерацията на турските хотелиери TÜROFED, добрата пътна инфраструктура в Турция позволява да се разширяват възможностите на българските граждани за повече пътувания с автомобили. Освен в Одринска област се отбелязва повишен интерес за посещения и в други региони като Истанбул, Кападокия, Анталия и Измир.

Мустафа Земи Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция DEIK, коментира, че се работи за развитие на търговската дипломация. Двете страни имат обща сухопътна граница и подобряването на транспортната и техническата инфраструктура спомага за разширяване на бизнес връзките към вътрешността на страната и съкращаване на времето за пътуване. Саръбекир предложи съвместно с партньорите им от БТПП да се проведе съвместен онлайн семинар, за да се включат и представители на туристическия сектор.

В заключение министър Николова благодари на турските домакини и информира за готовността на българската страна за провеждане на двустранен семинар (уебинар) в условията на Ковид-19. Тя очерта като особено перспективно сътрудничеството в областта на СПА индустрията. България постигна споразумение със Сдружението на германските здравни каси за реимбурсиране възстановяването на здравноосигурени германски граждани, ползващи услуги в български СПА и уелнес центрове, което е висока оценка за нивото на балнео индустрията в България. "Предлагам, и това ще обсъдя и със своя колега на утрешната ни среща, балканските страни да останем отворени помежду си. Да не се затваряме и въвеждаме карантина", каза още вицепремиерът Николова. "Ще се радвам да посрещнем нашите турски приятели в българските зимни курорти, които, уверявам Ви, отговарят на всички изисквания на противоепидемичните мерки, въведени от българските власти", допълни тя.

Министърът отправи покана към участниците във форума да посетят България с работна делегация на най-високо ниво, което ще даде нови възможности за съвместни инициативи, съобщава   "Economy.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.