Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас, съобщи БНР.

"До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнатите туристите в морските ни курорти. Нашите конкуренти от съседни държави имат готовност от април да открият туристическия сезон", каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. По думите му в съседна Турция има програма за лято 2021 - как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите.

Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Предстои да обходят Чехия, Словакия, Полша. "Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи“", каза Иванов.

Иванов цитира и разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024 - 2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. Тя сподели мнението на браншовика, че страната ни се бави с подготовката си за летния сезон. „Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон.

Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, които искат да посетят България, ще разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета. Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка“, заяви Енилова.

Ранни записвания има, но те не са сигурни, каза хотелиерът Венелин Ташев. Този сезон, за разлика от миналата година, всички хотели в Слънчев бряг ще отворят, защото собствениците им не могат да издържат още един сезон да не работят. „Украйна, Полша, Чехия - от там са повечето ранни резервации“, допълни Ташев, цитиран от "Монитор".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.