Турция обяви рано тази сутрин, че САЩ трябва да се върнат към неутрална позиция за Кипър, след като Вашингтон и Никозия подписаха меморандум за разбирателство за създаване на тренировъчен център, информира "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи по-рано този месец, че САЩ ще отменят наложеното преди 33 г. оръжейно ембарго на Кипър и ще задълбочат сътрудничеството си с Никозия в сферата на сигурността.

По време на посещение в Кипър Помпео коментира в събота, че Вашингтон остава "дълбоко загрижен" относно действията на Турция в Източното Средиземноморие, където Анкара влезе в сблъсък с Кипър и Гърция за морски територии, богати на природен газ.

"Меморандумът за разбирателство няма да служи на мира и стабилността в Източното Средиземноморие и ще навреди на разрешаването на кипърския проблем", предупреди Министерството на външните работи на Турция.

Допълва се, че последните ходове на САЩ увеличават напрежението в Източното Средиземноморие.

"Каним САЩ да се върнат към неутрална политика, която те традиционно следваха за остров Кипър и да допринесат в усилията за намиране на решение на кипърския проблем", подчертава ведомството.

Кипър е разделен след турска инвазия през 1974 г.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.