Трус с магнитуд 4,5 бе регистриран три минути след земетресението със сила 5,1, което разлюля тази сутрин Истанбул и съседните окръзи, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от БТА.

Засега няма информация за ранени хора и за нанесени материални щети.

Първият трус бе регистриран в залива Гемлик (Мраморно море) в района на град Мудания, окръг Бурса, на дълбочина 9 километра в 10:42 ч. местно време (09:42 ч. бълг. време). В 10:45 ч. местно време стана и земетресението със сила 4,5.

Трусовете са били усетени в окръзите Истанбул, Бурса, Чанаккале, Къркларели, Ялова, както и в България - в Бургас.

Земетресенията са предизвикали силна паника сред населението. Хората панически са побегнали навън.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи в профила си в социалната мрежа Екс, че много екипи на АФАД са изпратени да обследват района за наличие на щети.

Валията на Истанбул Давут Гюл каза, че засега няма данни за пострадали хора. Кметът на Мудания Хайри Тюркъйлмаз заяви, че гражданите са се стекли на улицата след първия трус, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Генералният директор на АФАД Окай Мемиш, каза, че земетресението е било със средна сила и вторичните трусове може да продължават.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха 17,2 хил. души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.

Междувременно редица турски медии информираха, че малко преди първия трус гражданите, използващи мобилни телефони с операцонна система Андроид, са получили предупреждение за очаквано земетресение.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.