И Гърция, и Турция се обявиха за диалог, но въпреки това напрежението между двете страни остава високо.

Турският министър на отбраната обяви, че Гърция продължава да милитализира острови в Средиземно море: "Атина продължава да милитаризира островите. Ние сме за диалога и желаем да решаваме проблемите в Средиземно море с мирни средства", допълни той.

Акар твърди, че гръцкият остров Кастелоризо, който е на няколко километра от турския бряг, трябва да бъде демилитаризиран веднага. Именно край Кастелоризо се намираше турският проучвателен кораб "Оруч Рейс", който стана център на спор между Атина и Анкара и доведе до въвеждане в бойна готовност на гръцката армия.

Тази нощ корабът бе изтеглен обратно в турски териториални води и това бе наречено "позитивна стъпка" от говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обаче настоя за още подобни стъпки от страна на Турция, за да бъде решен териториалният спор между двете натовски държави. Той съобщи също така, че Гърция е готова на преговори с Турция.

"Краят на провокациите трябва да доведе до началото на дискусиите - каза той. - Никога не сме крили това, което искаме да обсъдим с Турция, но то трябва да стане в мирна атмосфера, без провокации и без едностранни действия. За съжаление, ситуацията през последния месец не беше такава и не по наша вина. Искам да се надявам и да вярвам, че тази стъпка е първата в правилната посока. Разбира се, трябва да има продължение, деескалацията не става веднага", каза премиерът.

Той подчерта, че Турция все още е заплашена от санкции от страна на Европейския съюз в случай, че не се откаже от провокативни действия в средиземноморския регион. Гръцки анализатори пък вече допуснаха, че изтеглянето на кораба може да е тактически ход на Анкара за избягване на санкции по време на срещата на върха на ЕС на 24-25 септември.

Мицотакис допълни, че ако Гърция види стъпки от Турция в посока на намаляване на напрежението, Атина е готова да започне бавно възстановяване на двустранните преговори, които бяха прекъснати от турската страна през 2016 г., съобщи "segabg.com".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.